• 0

Osnivač najpopularnije aplikacije u doba korone uzeo 6,6 milijardi dolara u danu

Erik Juan stoji iza čuvenog Zoom-a koji je tokom karantina bio "spas" za milione zaposlenih

  • 0
Eric Yuan,  Zoom Erik Juan / Foto: Guliver/Getty Images/Kena Betancur

Biznismen kineskog porekla, Erik Juan, osnovao je kompaniju "Zoom Video Communications, Inc." 2011, a ona je zasijala punim sjajem ove godine, kada je kriza milione zaposlenih zatvorila u karantin, odnosno onemogućila im da vode sastanke uživo i odlaze u kancelariju svaki dan.

Sve to je uticalo da ovaj pedesetogodišnjak, sa 22% vlasničkog udela u kompaniji, akumulira svoje bogatstvo, naročito juče, 1. septembra. Njegova neto vrednost je porasla za 6,6 milijardi dolara, jer su akcije Zoom-a skočile za 41 odsto na trgovanju u Njujorku.

Deonice su drastično narasle nakon što je Zoom izvestio o skoku kvartalnog prihoda i pošto je povisio prognoze vezane za prodaju. Prema pisanju Blumberga, Juan je sada "težak" 23 milijarde dolara. To je još jedan dokaz da je ova 2020. definitivno godina tehnoloških divova.

Podsećamo, Bezosu je neto vrednost u samo jednom danu porasla za 13 mlrd dolara, a Ilon Mask je prošlog meseca za samo 24h sata uspeo da "obogati" svoj račun sa dodatnih osam milijardi USD. Obojica su dostigla rekordne nivoe bogatstva, pri čemu je šef Amazona "probio" 200 milijardi dolara neto vrednosti.

Mask je premašio 100 mlrd dolara i sada je treći najbogatiji čovek na planeti. 

Zoom, Zum, aplikacija, kompanija, reklama, logo Zoom beleži vrtoglavi rast / Foto: Tanjug/AP

Zoom je izvestio da beleži skok u prodaji za 355%, odnosno 663,5 miliona dolara više zaključno sa julom, u odnosu na isti period prošle godine. U prošlom kvartalu, mereno prema indeksu Nasdaq 100 - to je drugi najveći rast, a pretekla ih je samo biotehnološka kompanija "Moderna Inc.".

Zoom je rekao da će prodaja u fiskalnoj godini koja se završava u januaru iznositi 2,39 milijardi dolara, što znači da bi se prihod gotovo učetvorostručio za samo godinu dana.

Video: Aston Martin DB5 više neće biti samo legendarni automobil: Stiže posebna serija viskija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>