• 0

FTSE 100 obuhvata najveće kompanije na Londonskoj berzi. Ipak, Epl vredi mnogo više od svih njih

To je prva američka kompanija čija je vrednost premašila 2 biliona dolara

  • 0
Tim Cook, Tim Kuk, Apple Tim Kuk, šef Epla / Foto: Tanjug/AP

Epl je prva američka kompanija koja je premašila tržišnu vrednost od 2 biliona dolara, a onda je nastavio da raste, nadmašujući celokupnu vrednost svih članova britanskog indeksa FTSE 100.

Akcije ovog tehnološkog giganta su porasle u utorak za 4%, i sada vrede 2,3 biliona dolara, u poređenju sa 1,5 biliona dolara koliko vrede sve kompanije koje spadaju u korpu indeksa FTSE 100. Deonice Epla su juče pale, ali i dalje prednjače u odnosu na Londonski indeks.

Raste potražnja za tehnološkim rešenjima, kao i za 5G ajfon telefonima, što imperiju Tima Kuka čini jednim od najvećih profitera tokom krize kovid-19. Cene Eplovih akcije su više nego duplirane od marta, kada je virus počeo da hara svetom.

Epl je, kao i Tesla, odlučio da podeli svoje akcije kako bi stekao poverenje manjih ulagača, a to se odmah odrazilo na povećanu potražnju.

Nasuprot tome, posmatrači tržišta kažu da su kompanije sa londonske liste, među kojima su naftne kompanije i banke, pogođene karantinskim merama, pa se sada usporeno oporavljaju. FTSE 100 sada trguje na 5,972 poena, što je za 22 odsto manje, u odnosu na 7,675 poena iz januara ove godine.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>