• 1

Plenković najavio nove mere podrške: "Očuvanje radnih mesta, likvidnost i kovid krediti prioritet"

Za delatnosti koje su posebno ugrožene, biće nastavljena podrška od 4.000 kuna po radniku (530) do 31. decembra ove godine, istakao je hrvatski premijer

  • 1
Andrej Plenković Andrej Plenković / Foto: Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas da će Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedeljak doneti odluke o nastavku mera pomoći ekonomiji zbog korona krize, koje uključuju dalju podršku očuvanju radnih mesta i obezbeđenju likvidnosti, kao i kovid kredite.

Plenković je rekao da je Vlada dosadašnjim merama omogućila da se zadrže radna mesta, očuva likvidnost i spreči znatnije povećanje broja nezaposlenih, za šta je ukupno isplatila oko 835,3 miliona evra (6,3 milijarde kuna).

Najavio je nastavak sufinansiranja skraćenog radnog vremena od maksimalno dve hiljade kuna po radniku (265 evra) uz pripadajuće doprinose, kao i produžetak mera za mikropreduzetnike do 31. decembra, takođe u iznosu od po 2.000 kuna po radniku, ukoliko je preduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto.

Ta mera se, rekao je, odnosi na sve sektore privrede i uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Za delatnosti koje su posebno ugrožene, biće nastavljena podrška od 4.000 kuna po radniku (530) do 31. decembra ove godine, dodao je Plenković.

Prema njegovim rečima, to se posebno odnosi na prevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i preduzetnike iz delatnosti rekreacije, kulturnih, poslovnih i sportskih događaja, ako su imali pad prometa veći od 60 posto. I ta podrška uključuje otpis doprinosa na plate.

Osim za ugrožene delatnosti, mera od 4.000 kuna odnosiće se i na preduzetnike i delatnosti koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog štaba civilne zaštite.

Sve te mere će, kako kaže, do kraja godine zajedno koštati oko 800 miliona kuna (nešto više od 106 miliona evra) i finansiraće se iz državnog budžeta, ali će deo sredstava biti kompenzovan iz evropskih fondova, i to kako iz postojeće finansijske perspektive, tako pro futuro iz zajmova SURE programa, a deo iz budućih programa, npr. iz Fonda za oporavak i otpornost.

On je ujedno najavio nastavak odobravanja kovid kredita putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.

Video: Ćulibrk: Telekom je ponos srpske ekonomije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ee

    3. septembar 2020 | 19:26

    Andrija ne lupaj gluposti, sva omladina ti pobeze iz zemlje! Upoznao 2 zagrebcanke u zemunu na dunavu, malo se druzili, kazu nece nazad u zagreb! Al dobro one iz nekih drugih razloga, nebitno sad!😜

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>