• 68

Auto-put, pruga, DFC, mini šengen: Šta je sve Srbija danas dobila i kako je uspela da izbegne zamku

, Telegraf Biznis

Posle sastanka u Beloj kući i potpisivanja sporazuma, predstavnici sprske delegacije obelodanili su ključne tačke koje se odnose na ekonomiju

  • 68
Kosovo Srbija takse, Amerika

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Izuzetan uspeh naše delegacije postignut je u Vašingtonu, prva je reakcija članova posle sastanka u Beloj kući.

Sporazum za unapređenje ekonomskih odnosa Beograda i Prištine je zapravo i više od toga, porčuli su članovi srpske delegacije posle prvog obraćanja javnosti. Ovo su najvažnije tačke sporazuma:

- Mini Šengen

- Završetak izgradnje auto-puta od Niša do Prištine od 1, 1 mlrd €

- Pruga Priština - Centralna Srbija, milijardu €

- Dolazak Američke razvojne agencije

- garantne šeme za MSP 

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine, koji je danas potpisan u Beloj kući podrazumeva, između ostalog, pristupanje Prištine inicijativi "mini-Šengen", ulaganje u infrastrukturu, izgradnja auto-puta i pruge.

Posle sastanka u Beloj kući i potpisivanja sporazuma, predstavnici sprske delegacije obelodanili su ključne tačke koje se odnose na ekonomiju.

Jedna od prvih stavki jeste da se omogući ekonomski aranžman uz finansijsko učešće američkih razvojnih agencija.

Dalje, sporazum će značiti nova radna mesta, investicije, nesmetan protok naše robe na tržištu Kosova i Metohije.

Sporazum predviđa da Priština postaje deo inicijative Mini Šengen koji su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev prošle godine.

Donald Tramp, Aleksandar Vučić, Avdullah Hoti, Vašington, Bela kuća

Foto: Tanjug/AP

Vučić je u prvom obraćanju posle sastanka naveo da je Priština bila protiv, i da je unela zabunu i formulacija "mini šenžen".

On je naveo i da od velikih projekata, sporazum podrazumeva auto put do Prištine, odnosno Niš-Ploće, zatim Ploče Merdare.

Prugom je plan da se spoji Priština sa centralnom Srbijom, preko Merdara.

- Zašto Merdare, jer su neki drugi hteli da preuzmu kontrolu nad sprskom železnicom, a tu zamku smo uspeli da izbegnemo - naveo je Vučić.

Uz autoput Niš - Priština punog profila, i uz izgledno americko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu železnicku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, do luke Drac; Takode, naše sredine na KiM bice povezane novomželeznickom prugom koja ce iz Prištine preko Kosova Polja i Prilužja izlaziti na Merdare.

Sporazum predviđa i otvaranje kancelarije Americkog razvojnog fonda u Beogradu, što će biti prva takva u našem regionu.

Ta kancelarija biće zadužena za podršku projektima i investitorima koji će otvarati fabrike u Srbiji, uz finansijsku podršku, što je veoma snažan signal za američke i evropske investitore.

Đurić i Čadež o sporazumu za unapređenje ekonomskih odnosa 

Sporazum nudi novi odnos međusobne privredne saradnje, stvaranje pravog ekonomskog prostora u kojem mogu svi da profitiraju, slobodan protok roba, ljudi i kapitala, kao i direktnu podršku privatnom sektoru i otvaranje novih radnih mesta, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji je dodao da ovim sporazumom Vašington pruža veliku finansijsku i tehničku pomoć Beogradu i Prištini.

- Što se privrede između Beograda i Prištine tiče, ovo je veoma dobar sporazum - ocenio je Čadež i dodao da se kroz niz različitih američkih fondova sporazumom nudi direktna pomoć i podrška za otvaranje novih radnih mesta, stvaranje novog privrednog ambijenta i dovođenje novih investicija iz SAD i EU.

Čadež ističe da se sporazumom širi i zona "mini-Šengena", te dodaje da će se svi problemi koji su do sada postojali u međusobnoj trgovini od sada lakše prevazilaziti.

Predsednik PKS naglašava da je privreda imala mnogo problema i navodi da od sada više neće na administrativnim prelazima biti redova kamiona i da će biti olakšan protok ne samo roba, već i ljudi.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je ono što je delegacija Srbije postigla  izuzetan uspeh, posebno s obzirom na to šta su bila očekivanja druge strane, te da je sporazum za unapređenje ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, zapravo i više od toga - to je plan koji za naše ljude na KiM, ali i za celu Srbiju stvara mogućnosti za koje, kaže, nismo verovali da će biti dostižne.

Đurić je istakao da je na prvom susretu jednog predsednika Srbije sa predsednikom SAD, posle mnogo decenija, između ostalog, dogovoreno da Priština u potpunosti pristupi inicijativi "mini Šengen".

To je, kaže, velika vest za Srbiju s obrizom na to da je naša zemlja najveći izvoznik u regionu, kao i imajući u vidu da smo zatvaranjem tržišta naše južne pokrajine izgubili više od pola milijarde evra za samo dve godine.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    Kako je smesno preprican ovaj sporazum i naravno predstavljen kao uspeh. Ni jednom recju nije receno da se prakticno sve stavlja na raspolaganje Kosovu i Americi, kao razmenjivacemo sve prirodne resurse. nije receno da se Srbija obavezuje da narednih godinu dana nece zahtevati od drugih zemalja da ne priznaju nezavisnost Kosova i dr. Ne moze se dobro uvelicati fotografija. Zasto nije prevod sporazuma dat na uvid, vec fotografija lose rezolucije da ne moze dobro ni da se procita. A naravno predaednik nam je prepricao sta tamo pise.

  • Pera

    Prave autoput pruge itd. Ako brze se stize do naseg Kosova kada zatreba...

  • Voja

    Ko sme da kaže da Srbija nije dobila ništa, sa ovim ovi će pre stići do beograda

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke