• 2
 ≫ 

"Otkup sopstvenog duga radi republika banana. Amerika upravo to postaje"

 ≫ 

SAD i centralne banke mnogih zemalja sada rade ono zbog čega su kritikovale južnoameričke države, smatra Maks Kajzer

  • 2
banane Foto: Pixabay

U znak sećanja na Dejvida Grebera, autora knjige "Dug: prvih 5.000 godina", koji je inače preminuo 2. septembra ove godine u 59 godini, Maks Kejzer za RT komentariše akumulaciju duga u SAD.

Ovaj ekonomski analitičar i nekadašnji trgovac na berzi poznat je po tome što "nema dlake na jeziku", a ovaj put kaže da "Amerika postaje banana država".

Navodi da Centralna banka Amerike i druge velike centralne banke imaju problem sa dospevanjem duga koji moraju ili da puste da istekne ili da odštampaju još novca i nastave da ga kupuju, kako bi izbegle kontrakciju.

- To, međutim, izgleda kao džinovska Ponzijeva šema. Dakle, znamo da će odluka ovih bankara biti da štampaju više i nastave da monetizuju sopstveni dug - kaže Kejzer.

Dodaje da je kvantitativno ublažavanje pogrešan termin jer to sugeriše da je to privremena mera.

- Ali, sada znamo da je to trajna mera, to je monetizacija duga, što je opet nešto karakteristično za republiku banana. Amerika je zbog toga kritikovala zemlje Latinske Amerike - kaže ovaj stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, "Otkup sopstvenog duga - to je republika banana. A evo i Amerike i drugih centralnih banaka koje rade potpuno istu stvar".

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>