• 2

"Otkup sopstvenog duga radi republika banana. Amerika upravo to postaje"

SAD i centralne banke mnogih zemalja sada rade ono zbog čega su kritikovale južnoameričke države, smatra Maks Kajzer

  • 2
banane

Foto: Pixabay

U znak sećanja na Dejvida Grebera, autora knjige "Dug: prvih 5.000 godina", koji je inače preminuo 2. septembra ove godine u 59 godini, Maks Kejzer za RT komentariše akumulaciju duga u SAD.

Ovaj ekonomski analitičar i nekadašnji trgovac na berzi poznat je po tome što "nema dlake na jeziku", a ovaj put kaže da "Amerika postaje banana država".

Navodi da Centralna banka Amerike i druge velike centralne banke imaju problem sa dospevanjem duga koji moraju ili da puste da istekne ili da odštampaju još novca i nastave da ga kupuju, kako bi izbegle kontrakciju.

- To, međutim, izgleda kao džinovska Ponzijeva šema. Dakle, znamo da će odluka ovih bankara biti da štampaju više i nastave da monetizuju sopstveni dug - kaže Kejzer.

Dodaje da je kvantitativno ublažavanje pogrešan termin jer to sugeriše da je to privremena mera.

- Ali, sada znamo da je to trajna mera, to je monetizacija duga, što je opet nešto karakteristično za republiku banana. Amerika je zbog toga kritikovala zemlje Latinske Amerike - kaže ovaj stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, "Otkup sopstvenog duga - to je republika banana. A evo i Amerike i drugih centralnih banaka koje rade potpuno istu stvar".

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke