• 0
 ≫ 

Najveći gubitak u jednom danu: Mask ostao "kraći" za 16 milijardi dolara

 ≫ 

Inače, pre osam godina Mask je obećao da će polovinu svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe. Ali, kada je to rekao, imao je "samo" 2 milijarde dolara na računu. Slavni biznismen trenutno ima 82,3 milijarde USD. Dakle, polovina od toga iznosi oko 41 milijardu USD. Da li planira da održi obećanje?

  • 0
Elon Musk, Ilon Mask Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Kada je Ilon Mask pre tačno osam godina dao reč da će barem 50% svog neto bogatstva donirati dobrotvornim organizacijama, imao je "samo" 2 mlrd dolara na računu.

Danas broji oko 82,3 milijarde USD, a drastičan pad se dogodio juče, kada je izgubio 16 mlrd dolara u danu, zbog pada Teslinih akcija. To je ujedno najveći gubitak u istoriji Blumbergovog indeksa milijardera, zabeležen u jednom danu.

Osnivač kompanija "SpaceX" i "Tesla" trenutno je 7. na Forbes 400 listi najbogatijih Amerikanaca. Poslednjih dana avgusta, zahvaljujući rastu Teslinih akcija, njegovo bogatstvo se uvećalo na više od 100 mlrd dolara, a onda je 4. septembra palo na 87,9 milijardi.

Kultni magazin je analizirao koliko je novca Mask do sada poklonio, a procena je da je dao oko 100 miliona dolara u dobrotvorne svrhe, što je za njega sitnica. Budući da je dao manje od 1% svog neto bogatstva, nije dobio zavidnu ocenu.

Mask je poznati milijarder "siromašan u gotovini". Skoro celo njegovo bogatstvo, osim što poseduje nekoliko nekretnina (kojih želi da se reši), vezano je za njegove uloge u kompanijama koje je osnovao. Pre dve godine je rekao da će prodati Tesline akcije vredne oko 100 miliona dolara "na svakih nekoliko godina" u dobrotvorne svrhe.

Mask je neprofitnim grupama donirao oko 25 miliona dolara putem svoje Mask fondacije od kada ju je osnovao 2002. Tokom godina, prebacio je desetine miliona dolara iz svoje fondacije u dva fonda koja su mu savetovali donatori: glasnogovornik Maska rekao je za Forbes da su ti fondovi donirali ukupno 75 miliona dolara.

Da bi ispunio svoj cilj, kako je Forbes izračunao u odnosu na to kada je Mask posedovao 68 milijardi dolara u julu, on bi morao da daje dobrotvornim organizacijama 2,3 miliona dolara dnevno tokom sledećih 40 godina.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>