• 1

Ekonomska analiza: Privreda u Srbiji se oporavlja brže nego što se očekivalo

Kumulativni pad u periodu januar-maj bio je 2,6 odsto, ali je u junu ostvaren porast za 2,7 odsto a u julu za 0,4 odsto

  • 1
Privreda, biznis, korona virus

Foto: Shutterstock

Podaci za jun i jul pokazuju da se privreda, posle dubokog pada aktivnosti u aprilu i tek delimičnog oporavka u maju, oporavila znatno brže nego što se ranije računalo, navodi se u najnovijem broju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

To se pre svega odnosi na međugodišnji porast industrijske proizvodnje u junu i julu i na osetno smanjenje pada spoljnotrgovinske razmene.

Kako se navodi u analizi, posle rekordnog i međugodišnjeg i desezoniranog tekućeg pada ukupne industrijske proizvodnje i proizvodnje prerađivačke industrije u aprilu, u maju je međugodišnji pad ostao veliki, ali je bio približno prepolovljen, umesto rekordnog pada u aprilu, u maju je nadoknađena približno polovina tog pada.

U junu i julu je desezonirani rast nastavljen, tako da je i kod ukupne i kod prerađivačke industrije, u julu desezonirana vrednost premašila prošlogodišnji prosek.

Izraženo jezikom brojki, nakon međugodišnjeg pada za 16,7 odsto u aprilu, pad ukupne industrijske proizvodnje je usledio i u maju, ali je bio manji i iznosio je 9,3 odsto. Kumulativni pad u periodu januar-maj bio je 2,6 odsto, ali je u junu ostvaren porast za 2,7 odsto a u julu za 0,4 odsto, čime je kumulativni međugodišnji pad za period januar- jul sveden na 1,4 odsto.

MALI PRIVREDA DRUGIPAKET

Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, u aprilu su i izvoz i uvoz bili smanjeni za više od četvrtine. U maju je taj pad bio tek simbolično smanjen, dok je u junu i julu stopa međugodišnjeg pada svedena na jednocifrenu.

Što se desezoniranih podataka tiče, oni su u oba slučaja- i u junu i u julu izrazito povećani, ali još nisu dostigli nivo proseka prethodne godine.

U analizi se takođe navodi da je realna vrednost prometa u trgovini na malo, posle pada u aprilu, već u maju ostvarila međugodišnji porast i zadržala ga je i u naredna dva meseca.

- Potrošačke cene u julu su povećane u odnosu na junske, što nije u skladu sa sezonskim karakteristikama i dogodilo se prvi put u poslednjih dvanaest godina - navodi se u najnovijem broju Makroekonomskih analiza i trendova.

Video: Nije se dogodio prekid spoljnotrgovinskih veza sa zemljama sa kojima Srbija ima značajnu razmenu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeste ali juce

    Bravo mozda cemo za dve godine imati plate 300e kako smo dobro krenuli.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke