• 29

Ljubica zarađuje minimalac, a Nađa natprosečnu platu: Evo koliko ih je koštao polazak dece u školu

, Telegraf Biznis

Roditelji se dovijaju na razne načine da udovolje deci a da novčanik ne ostane prazan. Kupuju jeftino, biraju radnje koje daju na rate, uzimaju keš kredite...

 • 29
Đaci prvaci, đak prvak, osnovna škola, majka vodi decu u školu

Foto: Shutterstock

Jedna majka je za ranac prvaka izdvojila skoro 9.000 dinara a druga 1.800 dinara. Ljubica zarađuje minimalac, a Nađa natprosečnu platu za Srbiju.

A evo kako su se ove majke snašle sa septembarskim školskim troškovima:

- Moja devojčica (7) je opsednuta Elzom iz crtanog filma "Zaleđeno kraljevstvo" tako da želi sveske, pernicu, ranac sa motivima iz ovog crtanog filma. Da agonija bude veća- stvari sa Elzom su naravno najskuplje. I tako mi završismo sa setom svesaka, rančeva, odeće sa Elzom. Samo anatomski ranac Frozen koštao je 8.330 din. Jedna Frozen sveska košta 500 din pa izračunajte. Plus novi užbenici za školu, pribor, pernica, odeća ...ukratko Frozen avantura nas je koštala oko 700 evra - kaže Nađa.

Najskuplje sveske u knjižarama su one ukoričene, velike i koštaju 300 dinara, dok je najjeftinija sveska 30 dinara. Najjeftinija sveska A formata košta 50 dinara, a najskuplja 100 dinara, dok tvrdi povez košta 200 dinara. Najjeftiniji ranac može da se nađe za minimum 1.700 dinara.

Školski pribor

Ukoričene sveske koštaju i do 300 dinara Foto: Pixabay

Da roditeljima muka bude veća, na takvim rančevima nema popularnih likova iz crtanih filmova, već su običnog izgleda i kao takvi mališanima nisu zanimljivi. Deci se po pravilu dopadnu rančevi na kojima su njihovi junaci Elza, Spajdermen, Betmen, fudbalska lopta, Bratz lutke i slično. A takvi rančevi koštaju i do 9.000 dinara. Za komplet flomastera roditelji će izdvojiti i do 50o dinara, a za olovke po 200 dinara po paketu.

Sa obzirom na to da je sada aktuelna nastava i na daljinu, zbog korona virusa, roditelji će morati obezbediti deci dobar računar ukoliko ne pripadaju grupi kojoj resorno ministarstvo obezbeđuje opremu.

Cene računara su od 40.000 dinara do 479.000 din.

Ljubica, medicinska sestra i majka dvoje dece, kaže da je najviše koštalo kada su joj deca išla u prvi razred osnovne škole. Sada je dečak drugi razred, a devojčica peti, pa je malo lakše.

- Muž i ja smo zdravstveni radnici, i septembar je zaista mesec gde imamo najviše troškova za školu. Udžbenike smo morali da kupimo nove, jer oni polovni od pre par godina, više ne važe. Ranac Spajdermen sam ulovila na nekom ogromnom popustu od 30%. Kupovali smo najjeftinije, pronalazimo radnje gde može na rate, a neke moje koleginice su čak dizale i mali keš kredit kako bi opremili decu za školu... ako imaju troje dece na primer, to je stvarno veliki trošak.

Zbog situacije sa koronom kupili smo nov lap top od 35.000 dinara jer su stari uništili sa igricama. Devojčica sada hoće i mobilni telefon jer je sada u tim godinama, popularan je Tik Tok i ostale društvene mreže, ali to ove godine neće dobiti već kada još malo poraste. Da nije troška za laptop, ove godine bismo prošli za manje od 200 evra za oboje. Baba i deda pomažu finansijski, tako da nam je uz njih dosta, dosta lakše, zaključuje Ljubica.

Prvačićima će biti potrebni kolaž-papir, lepilo i makaze, plastelin, voštane boje, tempere. Kada se podvuče crta, za prve dane u klupi potrebno je više od 200 evra.

Odgovorite nam u našoj anketi da li je plata dovoljna za kupovinu stvari za školu?

Koliko ste novca dali za vašeg đaka

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Miile

  Brale 7 razred 14000 samo knjige

  1
  0

  Podelite komentar

 • Milijana

  Za prvaka su nas knjige koštale 7000 dinara, ranac je dobila od ujaka i ujne (bio je oko 2-3 hiljade), pernicu od dede i babe (350 dinara su bile u Lidlu, pune pernice), sveske su nas koštale oko 2000, ali nam trenutno treba samo 5 komada što nije ni polovina od kupljenih, tako da je ostalo i za sledeći godinu. Ne razumem famu oko školskih troškova. Ko želi da kupi detetu Elza komplet, to ima svoju cenu. Neka je plati i ne kuka. Njegov je izbor. Kome to deluje skupo, izabraće sveske koje imaju pristojniju cenu.

  8
  1

  Podelite komentar

 • Biljana

  Imam blizance, 6 razred, knjige nešto polovne nešto nove, ranceve imaju, sveske pribor, obuca i oprema za fizičko... pritom deca nisu bahata i nemaju neke specijalne zelje, pa me cela avantura košta preko 40000!!!! Pa ti budi normalan

  2
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke