• 0

Hrvatski ugostitelji sutra stupaju u štrajk u simbolično vreme, a imaju spisak zahteva za državu

Ugostitelji Kvarnera i Istre će u četvrtak, 10. septembra, s početkom u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte

  • 0
NOVI SAD KAFIĆI OTVARANJE KAFIĆI PONOVO RADE, LJUDI ŠETAJU GRADOM

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kada je reč o korona virusu, situacija u Hrvatskoj se zaoštrava, a širenje zaraze, odnosno manjak domaćih i stranih gostiju, ponajviše ide na štetu ugostiteljima.

Anketa koja uključuje 500 ugostitelja pokazuje da njih 60% beleži pad u poslovanju (od više od 50 odsto), dok 40 procenata ugostitelja smatra da ako ovako nastave - neće izdržati do sledeće sezone, piše Poslovni dnevnik.

Ugostitelji Kvarnera i Istre će u četvrtak, 10. septembra, s početkom u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije. Njihov cilj je da se spreči gubitak radnih mesta i propast privrede.

Akcija "5 do 12" 

 

Pokrenulo ju je Udruženje ugostitelja Kvarnera i Istre, a oni od države konkretno traže obustavu naplate PDV-a do 1. marta 2021, smanjenje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10 posto, kao i potporu kroz kredite za likvidnost i investicije u saradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

Oko 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu biće prisiljeno da otpusti radnike, ako se ne pronađe rešenje. Ugostitelji ističu da su dosadašnje mere bile samo privremene.

- U naporima da zadrže isti nivo ponude na koju su gosti navikli, ugostitelji su u potpunosti potrošili sve resurse koje imaju na raspolaganju, te za njih dalje poslovanje nije moguće bez određenih mera i pomoći - kaže Vedran Jakominić, potpredsednik Nacionalnog udruženja ugostitelja.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>