• 0
 ≫ 

Čadež u Izraelu: Kancelarija za ekonomsku saradnju u Jerusalimu do kraja meseca

 ≫ 

Za Srbiju su, prema Čadežovim rečima, dragocena iskustva i smernice Izraela kao jedne od najinovativnijih ekonomija i vodećih start ap i tehnoloških nacija sveta

  • 0

Vlada i Privredna komora Srbije (PKS) do kraja meseca otvoriće u Jerusalimu zajedničku, državnu kancelariju koja će se baviti razvojem ekonomske saradnje sa Izraelom, a posebno u oblasti inovacija, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež u intervjuu za izraelski televizijski kanal "i24News".

Čadež je rekao da će se kancelarija nalaziti u jerusalimskom Margalit start-ap sitiju.

Predsednik PKS u Izraelu boravi radi poslednjih priprema za otvaranje kancelarije, koja će, kako je precizirao, biti ne samo privredna, već i kancelarija vlade pod pokroviteljstvom premijerke.

Otvaranje kancelarije i mogućnosti buduće saradnje ključne su teme razgovora koje je Čadež vodio ove nedelje u Tel Avivu i Jerusalimu sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i drugih izraelskih institucija, ali i poslovnih organizacija i kompanija, kao što su izraelski nacionalni start-ap centar Start- up Nation i najveći investicioni fond Jerusalem Venture Partners (JVP).

- Srbija je, kada je reč o inovacijama i primeni savremenih tehnologija, mali Izrael na Balkanu - rekao je Čadež.

On je tako opisao veliki napredak koji je Srbija postigla u proteklih pet godina digitalizujući svoju administraciju, prilagođavajući svoj pravni i obrazovni sistem potrebama nove digitalne ekonomije i uvodeći čitav niz subvencija i poreskih olakšica, podsticajnih za investicije u inovacije, istraživanje i razvoj i ulaganja multinacionalnih kompanija.

Za Srbiju su, prema Čadežovim rečima, dragocena iskustva i smernice Izraela kao jedne od najinovativnijih ekonomija i vodećih start ap i tehnoloških nacija sveta, lidera u primeni inovacija u svim oblastima, od poljoprivrede, preko industrije, do zdravstva i sporta i velikog izvoznika IKT usluga i visokih tehnologija.

- U našem daljem razvoju posebno nam je važna najbolja izraelska praksa u osnivanju, finansiranju i razvoju start-apova. Vidimo velike mogućnosti za partnerstvo izraelske sa našom rastućom digitalnom zajednicom - istakao je Čadež nakon jučerašnjeg razgovora sa Vendi Singer, izvršnom direktorkom Nacionalnog start ap centra, jedne od ključnih organizacija u Izraelu koja izraelske inovacije povezuje sa svetom, obezbeđujući im kapital multinacionalnih kompanija i fondova.

Osim ekonomskih, deo intervjua za “i24News” bile su i političke teme otvorene nakon prošlonedeljnog potpisivanja vašingtonskog sporazuma.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>