• 0
 ≫ 

Kristin Lagard predviđa snažan ekonomski oporavak

 ≫ 

Ipak, ECB je neznatno poboljšala procenu rasta za 2020. godinu i sada očekuje pad BDP-a od 8,0 odsto, u odnosu na prognozu iz juna kada su predviđali pad od 8,7%

  • 0
Kristin Lagard

Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Jedna od najuticajnijih dama u svetu finansija, Kristin Lagard, najavila je snažan ekonomski oporavak evrozone u aktuelnom kvartalu, koji završava krajem septembra.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) kaže da će ta institucija pomno pratiti uticaj aprecijacije evra na srednjoročne izglede kretanja inflacije, i dodaje sledeće:

"Podaci koje smo dobili od poslednjeg sastanka o monetarnoj politici u julu, ukazuju na snažan oporavak aktivnosti što se poklapa sa našim očekivanjima", rekla je ona na konferenciji za novinare.

ECB je neznatno poboljšala procenu rasta za 2020. godinu i sada očekuje pad BDP-a od 8,0 odsto, u odnosu na prognozu iz juna kada su predviđali pad od 8,7%. Kada je reč o narednoj godini, ocena je da će BDP porasti 5,0 odsto, dok će u 2022. porasti 3,2 procenta.

Ono što Kristin Lagard ističe kao značajno, jeste činjenica da se domaća tražnja u zoni evra oporavlja, tj. penje se sa najnižih nivoa. Iako je period koji je pred nama i dalje neizvestan, sudeći po njenim rečima - najgore je prošlo. Šefica ECB je takođe navela da inflaciju u evrozoni "guše" niske cene energije, kao i slabi pritisci da se te cene povećaju.

Kristin Lagard je dalje navela da će Banka vrlo verovatno iskoristiti podsticajna sredstva iz tzv. Pandemijskog paketa hitnih kupovina (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), vrednog čak 1,35 biliona dolara, kako bi uspela da obezbedi likvidnost, odnosno kako bi region što lakše podneo posledice korona krize.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>