• 13

7 stvari koje će se promeniti za radnike od sutra: Dan D za minimalac

Kako je najavljeno, iznos za koji će se povećati minimalac, pokriće se kroz neoporezovani deo dohotka

  • 13
biznis, odelo, kancelarija, posao, dres kod dress code

Foto: Shutterstock

Sutra je poslednji dan kada će trojka, odnosno predstavnici Socijalno ekonomskog saveta (SES) pregovarati o povećanju radnog sata, a time i većem minimalcu u Srbiji.

Za sutrašnji Dan D za minimalac već je poznato nekoliko opcija, a za radnike na koje se ta plata odnosi (bar zakonski) to bi moglo da promeni nekoliko stvari:

- pregovara se o povećanju za oko 2.000 dinara

- to znači da će minimalac biti 32.00o dinara

- što je povećanje od 7 odsto

- radni sat u Srbiji time bi skočio više od 172, 5 koliko je sada (na više od 180 dinara, u zavisnosti od detalja dogoovra)

- pretpostavlja se da će poslodavci tražiti ustupke, ukoliko bude povećanja

- ako se poveća, odluka o tome stupa na snagu u januaru

- minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 350.000 ljudi

Kako trenutno stoje mogućnosti, visina minimalne zarade može da bude povećana za 2.000 dinara. To bi značilo da će budući minimalac biti malo iznad 32. ooo dinara za nešto više od 350.000 radnika, budući da je trenutno 3o, 022 dinara.  Ukoliko se tri strane, predstavnici radnika, poslodavaca i države usaglase oko tog iznosa, to bi bilo povećanje za skoro sedam odsto.

O tome će se raspravljati na redovnoj sednici Socijalno ekonomskog saveta koja će biti održana suta 14. septembra u Palati Srbija.

Kako je najaveljeno, posle sednice na konferenciji za medije obatiće se predsedavajući SES-a predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) Ljubisav Orbović, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, ministar finansija Siniša Mali i ministar za rad Zoran Ðorđević.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je sinoć mogućnost da visina minimalne zarade bude povećana za 2.000 dinara.

Stav sindikata je da bi minimalna cena rada trebalo da prati visinu minimalne potrošačke korpe koja iznosi oko 37.000 dinara.

Predstavnici Unije poslodavaca smatraju da se u privredi nisu stekli uslovi za povećanje minimalca za više od četiri do šest odsto, i da očekivanjanja da on raste više nisu realna.

Navode da ako bi povećanje išlo više od realnog morali bi da traže kompenzaciju za tu razliku. Uslov poslodavaca je da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja.

Po Zakonu o radu, ukoliko poslodavci, sindikati i Vlada Srbije ne postignu dogovor do 15. septembra za narednu godinu, odluku o minimalnoj ceni rada donosi Vlada.

Video: Ekonomisti očekuju povećanje penzija od četiri do šest odsto

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MrKamenjarac

    ...a sta je sa penzionerima koj imau penzije i ispod minimalca ?????

  • Zaza

    Poslodavcima(bar dobroj vecini)u principu nije ni bitno koliki je minimalac,jer ti dobijes koliko dobijes,ostatak podignes,i vratis poslodavcu kes na ruke!A ako ti padne na pamet da to ne uradis iz nekog razloga,ceka te onaj blanko potpisani otkaz pri sklapanju posla!Cao,zdravo,tako to klapa u Srbiji!

  • Deda Tomo

    Ceo narod koi prima minimalac trebaju da naprave samoubistvo kad su dozvolili da im Atanasković određuje koliko će da jedu i piju i daliće življeti ili ne sindikati ćute jer im je dobro sve što rade rade u koris lopva za radnika se ne bori

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke