• 13

7 stvari koje će se promeniti za radnike od sutra: Dan D za minimalac

Kako je najavljeno, iznos za koji će se povećati minimalac, pokriće se kroz neoporezovani deo dohotka

  • 13
biznis, odelo, kancelarija, posao, dres kod dress code Foto: Shutterstock

Sutra je poslednji dan kada će trojka, odnosno predstavnici Socijalno ekonomskog saveta (SES) pregovarati o povećanju radnog sata, a time i većem minimalcu u Srbiji.

Za sutrašnji Dan D za minimalac već je poznato nekoliko opcija, a za radnike na koje se ta plata odnosi (bar zakonski) to bi moglo da promeni nekoliko stvari:

- pregovara se o povećanju za oko 2.000 dinara

- to znači da će minimalac biti 32.00o dinara

- što je povećanje od 7 odsto

- radni sat u Srbiji time bi skočio više od 172, 5 koliko je sada (na više od 180 dinara, u zavisnosti od detalja dogoovra)

- pretpostavlja se da će poslodavci tražiti ustupke, ukoliko bude povećanja

- ako se poveća, odluka o tome stupa na snagu u januaru

- minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 350.000 ljudi

Kako trenutno stoje mogućnosti, visina minimalne zarade može da bude povećana za 2.000 dinara. To bi značilo da će budući minimalac biti malo iznad 32. ooo dinara za nešto više od 350.000 radnika, budući da je trenutno 3o, 022 dinara.  Ukoliko se tri strane, predstavnici radnika, poslodavaca i države usaglase oko tog iznosa, to bi bilo povećanje za skoro sedam odsto.

O tome će se raspravljati na redovnoj sednici Socijalno ekonomskog saveta koja će biti održana suta 14. septembra u Palati Srbija.

Kako je najaveljeno, posle sednice na konferenciji za medije obatiće se predsedavajući SES-a predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) Ljubisav Orbović, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, ministar finansija Siniša Mali i ministar za rad Zoran Ðorđević.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je sinoć mogućnost da visina minimalne zarade bude povećana za 2.000 dinara.

Stav sindikata je da bi minimalna cena rada trebalo da prati visinu minimalne potrošačke korpe koja iznosi oko 37.000 dinara.

Predstavnici Unije poslodavaca smatraju da se u privredi nisu stekli uslovi za povećanje minimalca za više od četiri do šest odsto, i da očekivanjanja da on raste više nisu realna.

Navode da ako bi povećanje išlo više od realnog morali bi da traže kompenzaciju za tu razliku. Uslov poslodavaca je da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja.

Po Zakonu o radu, ukoliko poslodavci, sindikati i Vlada Srbije ne postignu dogovor do 15. septembra za narednu godinu, odluku o minimalnoj ceni rada donosi Vlada.

Video: Ekonomisti očekuju povećanje penzija od četiri do šest odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mao

    13. septembar 2020 | 14:39

    Ma pretrgli se, samo da imam moc pa te iste stavim na minimalac par meseci pa da ih pitam kako zive, ljudi bez srama i morala

  • 1789

    13. septembar 2020 | 15:06

    Da bog da svima koji odlucuju o ovolikom minimalcu isti takav

  • Sanja

    13. septembar 2020 | 15:11

    Ne lupetajte, to niko ne postuje pa ni srzava, u pravosudju je radni sat 120 dinara, gadi mi se Srbija, ali mi je kasno da odem sto dalje odavde

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>