• 2

Nafta opet pada na 25 dolara? Tri prognoze ruske banke

Ruska ekonomija bi trebalo delimično da nadoknadi gubitke za dve godine

  • 2
Rusija, nafta, zlato

Foto: Pixabay

Centralna banka Rusije upozorila je da bi novi talas pandemije Kovid-19 mogao da rezultira padom cena nafte i većim smanjenjem bruto domaćeg proizvoda nego što se prvobitno predviđalo.

Ruski monetarni regulator objavio je izveštaj u kome su izloženi mogući scenariji ekonomskog razvoja zemlje u naredne tri godine.

Prema najgorem scenariju, ruski BDP mogao bi ove godine da padne do 5,5 odsto, nakon čega bi ekonomija počela polako da se oporavlja 2021, prenosi Raša tudej.

Ova prognoza podrazumeva ponovno razbuktavanje pandemije korona virusa širom sveta udruženo s drugim udarcima na globalni rast, poput eskalacije trgovinskih sukoba i geopolitičkih tenzija, kao i dužničkih problema nekih zemalja i sektora.

U slučaju da se dogodi takav scenario, napori ključnih proizvođača nafte okupljenih u grupi OPEK + usmereni na podsticanje tržište energije, mogli bi da budu uzaludni, pokazuje analiza.

Dodaje se da bi u tom slučaju cena ruske uralske nafte mogla da padne sledeće godine na 25 dolara po barelu, i da bi tek 2023.godine porasla na 35 dolara. Drugi mogući scenariji, zasnovani na pretpostavci delatornih, odnosno proinflatornih kretanja - ne predviđaju tako oštar pad cena nafte.

Prema deflatornom scenariju, cena ove sirovine iznosila bi iduće godine 35 dolara za barel, nakon cega bi se do kraja 2022.godine stabilizovala na 50 dolara po barelu.

Istovremeno, ruska ekonomija bi trebalo delimično da nadoknadi gubitke i dostigne pun proizvodni potencijal za dve godine.

Proinflatorna projekcija predviđa da bi, uprkos smanjenju rizika od epidemije, pad globalne proizvodnje bio veći. U tom slučaju, cene sirove nafte ostale bi i dalje na nižem nivou od 42-43 dolara po barelu do 2023. godine.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke