• 6

Mali o izveštaju koji svi čekaju danas: Predsednik me od jutros 6 puta pitao za to...

Kolki će nam biti prihodi a koliki rashodi

  • 6
Konferencija minimalac SES

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Siniša Mali kaže da povećanje minimalca za 6,6 odsto utiče i na povećanje prosečne plate i da se ni u vreme najveće ekonomske krize zbog korone ne odustaje od zacrtanog plana za 2025. godinu da prosečna plata bude 900 evra.

Minimalna zarada u narednoj godini biće povećana 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara, od 1. januara sledi i povećanje penzija za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule.

- Povećanje minimalca je dobravesti u uslovima najveće ekonomske krize. Svetske ekonomije padaju 10 pa i 20 odsto. Vlada Srbije napravila odgovornu odluku, jer sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore - rekao je Mali za TV PInk.

Podseća da je minimalna zarada 2012. minimalna bila 15.600 dinara, a da je danas duplo veća.

- Važna vest za sve naše zaposlene u privredi jer i koeficijent po času se povećava sa 172,5 dinara na 183,9 dinara , sve plate u relativnom iznosu rastu zbog porasta minimalca - pojasnio je ministar.

Država će, kako je naveo, izaći u susret poslodavcima da im i ovog puta olakša kako bi se sačuvala radna mesta.

Naglašava da je cilj da se prosečna minimalna zarada približi potrošačkoj korpi, što jeste zahtev sindikata. Napominje da sve razvijene zemlje trpe veliki ekonomski pad, a da je Srbija u prvoj polovini ove godine imala pad od 0,8 odsto.

 
 
 
View this post on Instagram

Za nekoliko minuta na @rtvpink pričamo o povećanju minimalne cene rada i o povećanju penzija od 1. januara 2021. godine. 🇷🇸

A post shared by Siniša Mali (@mali_sinisa) on

Penzije će od 1. januara biti povećane po švajcarskoj formuli, gde je povećanje proporcionalno rastu prosečnih plata i inflaciji.

Mali je podsetio da je danas, 15. u mesecu, izveštaj o prilivima domaćeg PDV-a. Od toga će dalje zavisi, kako je juče rekao i dalje odluke oko plata i ekonomskih mera.

- Predsdnik (Aleksandar Vučić) me jutros već 6 puta pitao za PDV, čekamo da vidimo kolii su na prilivi  - rekao je Mali.

Video: Mali: Penzije za 5,9 odsto veće od 1. januara 2021. godine

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bloker

    Evo paušalcima novog nameta na ionako velika davanja državi.

  • zeljko

    Sa ovakvim povecanjem mi necemo jos dvadeset godina imati prosecnu platu 900 eura

  • nikola

    Da sto nisu rekli do 2023!?nego 2025 kad treba da bude glasanje pa da kazu kako 2025 treba da budu plate 900€

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke