• 0

Sve se može kad se ljudi slože: Mobe u Glumču su tradicija, komšijama ništa nije teško

"Skupimo se i sve odradimo za tri, četiri sata, a posle rada zna se, pod šatru na pečenje", kaže jedan od meštana

  • 0
Moba, selo Glumač, Požega

Složne komšije iz Glumača / Foto: Rina.rs

Domaćinstvo porodice Filipović iz požeškog sela Glumač organizovalo je mobu, rešeni da ovaj drevni srpski običaj otrgnu od zaborava i da mlađim generacijama prenesu tradiciju dobrih komšijskih odnosa i solidarnosti.

- Poštujem srpske običaje i tradiciju naših dedova i pradedova. Ako se toga budemo držali Srbija će ići napred, ovako treba da radi srpski seljak - kaže vredni domaćin Mile Filipović. Njegov sin Vladimir ističe da se u ovom selu meštani trude da održe slogu, ali i da sačuvaju običaje. Svake godine organizuju mobu, a posle obavljenog posla svi slave.

Na Miletov poziv odazvale su se sve komšije i rođaci, neki su na rame stavili vile, drugi pokrenuli traktore i pre zore zasukali rukave. Željko Milić je kombajner i, kako kaže, nije mu bilo teško da ustane u šest sati.

- Skupimo se i sve odradimo za tri, četiri sata, a posle rada zna se, pod šatru na pečenje - kaže on. Komšija Vladan Nikolić navodi da su mobe u Glumču postale tradicija i da ništa nije teško kad se u radi u društvu.

Komšija Dragan Drobnjak kaže "zajedno mobimo, zajedno se družimo, veselimo, a zajedno smo i u žalosti da se podržimo i utešimo". Ni osamdesetogodišnjem Slobodanu Tešiću nije bilo teško da porani i sedne na traktor, jer je, kako tvrdi, sve lako kad su ljudi složni.

Milan Vitezović kaže da ga ova moba podseća na mladost kada ih je bilo mnogo više, i dodaje: "Meni je to bilo zadovoljstvo i uživanje, da radim bez obzira koji je posao u pitanju". Za trinaestogodišnjeg Miloša Prokopijevića moba je bila prilika da nauči da sloga znači napredak.

Dok su muški u poslu na njivi, domaćica u kući ima važan zadatak, ali i odgovornost, jer ručak mora da bude spreman u dogovoreno vreme. Slađana Filipović tvrdi da joj ništa nije teško.

- Navikla sam da spremam i volim to da radim. Za radnike samo najbolje, spremila sam predjelo, salate, svadbarski kupus, pečenje, a tu su i torte - kaže ona.

Video: Poljski radovi u punom jeku uprkos epidemiji i vremenu

(Telegraf Biznis/Rina)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke