• 0
 ≫ 

Koliko je važna čista energija

 ≫ 

Prema podacima Ujedinjenih nacija, čak 789 miliona ljudi u svetu nema pristup električnoj energiji

  • 0
NIS

Foto: NIS

Takođe, jedna od četiri zdravstvene ustanove u zemljama u razvoju nije povezana na električnu mrežu. Ovi podaci opominju da, ma kako nam se to činilo dalekim iz naših osvetljenih gradova, velikom delu populacije nije dostupan izvor stabilne i čiste energije. Zbog ove činjenice Ujedinjene nacije su dostupnu i obnovljivu energiju uvrstili među 17 ciljeva svoje agende održivog razvoja.

Ali, to nije samo cilj Ujedinjenih nacija. Velika odgovornost je i na energetskim kompanijama koje moraju da zadovolje sve veće potrebe za energijom s jedne strane, dok istovremeno tu energiju treba da proizvedu na ekološki prihvatljiv način, uz brižan odnos prema resursima. Kao jedna od najvećih energetskih kompanija u ovom delu Evrope, NIS već godinama radi na proizvodnji energije na ekološki odgovoran način, a svojim poslovanjem doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva Ujedinjenih nacija.

Tako je NIS od 2013. godine uložio više od 20 miliona evra u izgradnju malih elektrana na naftnim i gasnim poljima u kojima se toplotna i električna energija proizvode iz gasa koji je ranije bio spaljivan na baklji. Na taj način, NIS doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije, jer se proizvedena struja prodaje na tržištu, ali istovremeno i unapređuje zaštitu životne sredine jer se smanjuju emisije gasova u atmosferu. U 2019. godini NIS je započeo proizvodnju struje iz gasa i na gasnom polju Žombolj u Rumuniji.

Takođe, NIS je prva velika kompanija koja je na svoju maloprodajnu mrežu u Srbiji uvrstila komprimovani prirodni gas kao motorno gorivo za drumska vozila. Komprimovani prirodni gas često se naziva i gorivom budućnosti zbog svojih ekoloških i finansijskih koristi. Prednost ovog goriva je mali koeficijent emisije ugljen dioksida pa se njegovom upotrebom doprinosi očuvanju atmosfere planete Zemlje. Ovakvim izborom energenata i odnosom prema prirodnim resursima ostvaruje se dvostruka korist – svet dobija energiju za dalji napredak, dok se istovremeno unapređuje zaštita životne sredine. I to je najznačajnije ulaganje u budućnost, jer naša planeta nema alternativu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>