• 2

Ekonomija se oporavlja bolje od očekivanog, ali jedna zemlja je definitivno lider

Američka ekonomija bi trebalo da prođe bolje nego što je delovalo u jednom trenutku, s padom od 3,8 odsto

  • 2
Ekonomija, Evropa, biznis, investicije Foto: Shutterstock

Izgleda da se svetska ekonomija oporavlja brže nego što su analitičari predviđali, a kako navodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sve zbog boljih odnosa između Kine i SAD.

Smanjenje BDP-a na globalnom planu bi ove godine trebalo da bude 4,5 odsto, piše CNBC, što je ipak i dalje pad bez premca u novijoj istoriji, ali manje od prvobitno prognoziranog - 6 odsto u junu. Ako sve ostane ovako, a naročito ako se situacija s kovidom-19 stabilizuje u skorije vreme, svetska ekonomija će 2021. porasti za 5%.

Inače, OECD je u šestom mesecu tekuće godine dao ocenu da će rast u 2021. biti 5,2 odsto. S druge strane, jače rasplamsavanje virusa ili pooštravanje mera imaju tendenciju da umanje projektovani rast za narednu godinu za dva do tri procentna poena, upozorava OECD.

Ovo sve se navodi u izveštaju pod pretpostavkom da vakcina neće biti dostupna pre kraja 2021. za ceo svet, a dokument se više bazira na eventualnim lokalnim potresima u narednim mesecima, kada je reč o zarazi. Organizacija, sa sedištem u Parizu, dalje napominje da su mere podrške vlada i centralnih banaka domaćinstvima i kompanijama pomogle da se spreči veći privredni pad i da bi trebalo da budu nastavljene.

Osim toga, OECD predviđa da će Kina biti jedina u G20 grupi koja će ove godine upisati rast od 1,8 odsto, a ne pad od 2,6 procenata kako se smatralo u junu. Američka ekonomija bi, prema njihovom mišljenju, takođe trebalo da prođe bolje nego što je delovalo u jednom trenutku, s padom od 3,8 odsto.

To je i dalje duboka recesija, ali mnogo manja u poređenju sa prethodno ocenjenih -7,3 odsto.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raska

    16. septembar 2020 | 17:02

    Cekaj bre pa zar nismo mi glavni lidrei?

  • Majkl Džondar

    16. septembar 2020 | 20:54

    Evo dva članka pre piše kako je brod koji tone. :D

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>