• 0

Ulagači gube poverenje u naftu. Da li tom sektoru preti još veći brodolom?

Ruska banka predviđa da bi cena nafte po barelu opet mogla da bude 25 dolara

  • 0
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija Ruska banka predviđa da bi cena nafte po barelu opet mogla da bude 25 dolara / Foto: Shutterstock

Cene nafte pale su tokom pandemije, a kriza u tom sektoru mogla bi se pogoršati jer verovatno neće biti novih investicija, smatraju stručnjaci okupljeni na energetskoj konferenciji ove sedmice.

Ograničenja kretanja vezana za pandemiju zaustavila su ljude da putuju, drastično smanjujući upotrebu goriva. Sveukupno, cene nafte pale su za oko 40% od početka godine, a u jednom momentu - nafta je vredela 0 dolara po barelu, što se nije desilo u istoriji.

Takvo kotiranje nafte u ovoj godini odvlači ulagače, a pitanje je šta će biti 2021. s obzirom na to da je korona virus vrlo nepredvidljiv, a ulagači gube poverenje. Ben Lakok, iz kompanije "Trafigura", navodi da su kao rezultat pada cena nafte i korporativnih procena, kapitalni izdaci za istraživanje i proizvodnju kompanija u energetskom sektoru naglo opali.

"Ko će finansirati naš sledeći investicioni ciklus? Zaista, hoće li neko biti podstaknut da nas finansira?", pita se on i dodaje da su prinosi na S&P 500 imali rast od 70 odsto od 2015. godine, ali su prinosi E&P (exploration & production) kompanija u istom periodu opali za 70 procenata.

- Iz perspektive finansiranja, energetski sektor se generalno suočava sa dva ključna problema. Jedno je relativno nizak prinos akcionara, a drugo stisnuta marža u lancu vrednosti - istakao je Ahmed Ali Atiga, CEO u "Apicorp". Kako je dalje naveo, "ova pojava u energetskom sektoru postavlja ključne izazove odakle će doći finansiranje, posebno u periodu akutne krize".

U izveštaju ranije ove godine, istraživačka firma "Rystad Energy" predvidela je da bi E&P kompanije ove godine mogle da izgube čak 1 bilion dolara prihoda - što je pad od 40% iz godine u godinu. U 2019. industrija je ostvarila prihod od 2,47 biliona dolara.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>