Ovo se ne pamti, istorijski pad nafte: Vredi 0 dolara!

Danas je najgori dan ikada za naftaše. Cena nafte WTI je prvi put u američkoj istoriji otišla u minus

nafta, cena, gorivo, Foto: Shutterstock

Pravi spektakl se desio na naftnom tržištu danas. Nafta je skluznula na samo 0 dolara za barel. Najgore, nema naznaka da će se nešto uskoro promeniti. Naftne kompanije se nadaju da će biti obustavljeno trgovanje.

Cene nafte na berzama potonule su na rekordni minimum, a jedna od najvažnijih tipova tog energenta po kojima se određuje cena na svetskim tržištima, takozvana West Texas Intermediate (WTI), je neposredno pred zatvaranje američke berze imala cenu od negativnih 37 dolara po barelu.

- WTI nikada pre ovoga u istoriji nije trgovala ispod nule

- negativna cena znači da vlasnici ugovora za isporuku nafte sada plaćaju drugima za skladištenje nekada dragocene tečnosti

- cena brenta, drugog referentnog tipa nafte je izgubila oko 7,6 odsto u odnosu na početak dana i sada vredi blizu 26 dolara

- veći deo trgovačke sesije cena se kretala na nivou od pre 40 godina, što je uticalo i da američke berze svoj dan završe u crvenom

- cene nafte na berzama zapravo su fjučersi, odnosno ugovori za isporuku za sledeći mesec, odnosno za maj

22: 50 Pre godinu dana nafta je vredela 66 dolara, pre šest meseci 56 dolara, pre tri meseca 58 dolara. Sada negativnih 54 dolara

22: 43 Nafta je pala na 0, 54 dolara

22: 36 Njima je pad cene nafte smešan, pogledajte spektakularne šale na taj račun

22: 17 Ovaj bizaran pad cene nafte nije tako loš kao što se čini, evo zašto

Terminski ugovori se odnose na cene ugovorene za mesec, dva ili tri, a spot trgovanje odnosi se na kupovinu nafte u "fizičkom obliku", u realnom vremenu. Ugovor za isporuku u junu bio je 16% niži i iznosio je 21,04 dolara po barelu

22: 00 Cene velikih naftnih kompanija pale su. Ševron za četiri odsto, a Ekson Mobajl za 3,67 odsto.

21: 50 Prednji deo "krive" naftnih fjučersa, što je majski ugovor koji ističe sutra ujutru, bio je najteži jer se odnosi na gorivo koje će biti isporučeno. Jedini kupci naftnih fjučersa za taj ugovor su subjekti koji žele fizički da preuzmu isporuku poput rafinerija ili avio-kompanija. Ali potražnja je opala i rezervoari za skladištenje se pune, pa im više nisu potrebni.

21: 44 U međuvremenu, Dau fjučersi su poslednji put bili niži za 235 bodova, ili oko 1%. S&P 500 (SPKS) akije su opale za 0,9%, a Nasdak deonice su pale za 0,6%.

21: 30 Zaustavljeno je trgovanje naftom

21: 28 U ovom trenutku više od 100 ogromnih tankera besciljno luta morima i okeanima prevozeći naftu koju niko ne želi

21: 25 Situacija je gora za kanadsku naftnu industriju, jer je cena sirovog barela njihove referentne nafte otišla u negativne vode. Za razliku od kvalitetne, lake nafte kao što je WTI, WCS pripada manje kvalitetnoj, teškoj nafti, koja je jeftinija jer zahteva više ulaganja u rafinerijsku obradu, ali i zbog transporta do rafinerija u SAD-u.

21: 15  Imamo negativne kamatne stope, možemo li da imamo negativnu cenu nafte?

20: 58 Sirova nafta pala je 300 odsto, na -0, 40 dolara za barel

20: 45 Šta se dogodilo sa naftom? Ovo je pitanje koje ne se ne postavlja samo danas kada je nafta otišla u minus, već pitanje koje traje duže od mesec dana. Kako smo se uopšte našli u ovoj situaciji, čitajte u našoj posebnoj vesti. 

20: 30 Cena sirove nafte i dalje klizi, sada je  -0,22 dolara, što je do sada nezabeleženo

20: 25 Nafta je potonula ispod nule prvi put ikada

Cene sirove nafte pale su pošto su duboke ekonomske tenzije uzrokovane korona virusom ostavili trgovce očajnim.

Inače, berza dozvoljava da se trgovina odvija i po ceni ispod nule. Ekstremni potez pokazao je koliko je prekomerno snabdevanje američkim tržištem nafte postalo neizdrživo. Zapravo, toliko je koštala 1946.

20: 17 Cene sirove nafte u SAD-u trpe najveći pad ikada, u skladištima jednostavno nema dovoljno prostora

20: 00 U ovo vreme nafta je još bila u plusu, ako se tako može reći, odnosno vredela je dolar.

19: 38 Nafta sa tri klizi i dalje ka 3, pa 2 dolara

Ceo dan sve oči brokera, naftaša i investitora bile su uprte u grafikon koji je neumoljivo pokazivao silaznu putanju. Jutros, nafta je koštala 15 dolara, da bi tokom dana padala i padala. Upravo je pala na samo nula dolara.

Kriza sa koronom smanjuje potražnju, a proizvođačima ostaje malo mesta za skladištenje svih viška barela sirove nafte.

Cene nafte pale su 78 odsto danas, što je najniži nivo od kada se 1983. otvorio trgovanje naftnim fjučersima. Prodaja se delom može pripisati tržišnoj mehanici. Većina investitora se već fokusira na junski ugovor, smanjujući obim trgovanja. Terminski ugovori za WTI naftu, za isporuku u maju, pali su za 2,62 dolara ili za 14 procenata, na 15,65 dolara za barel na nocašnjem trgovanju.

Sutra je poslednji rok za ugovaranje kupovina na terminskom tržištu za majske isporuke. Cena junskih ugovora, kojima se sve aktivnije trguje, pala je za 1,28 dolara ili za 5,1 odsto, na 23,75 dolara za barel.

Tržište nafte je pod velikim pritiskom zbog serije izveštaja o slaboj potrošnji goriva i mračnih prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Međunarodne agencije za energetiku.

Količine nafte na zalihama u SAD, pre svega u Kušingu u Oklahomi, glavnom distributinom centu za WTI naftu, iz dana u dan su sve veće zbog pada potražnje.

Smanjenje proizvodnje “crnog zlata” zemalja članica OPEK-a i njenih saveznika, poput Rusije, treba da startuje od maja.

Neformalna naftna alijansa nazvana OPEK+, postigla je dogovor o rezanju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno kako bi zaustavila poplavu ponude na tržištu uzrokovanu padom narudžbina zbog vanrednog stanja uvedenog širom sveta u borbi proti pandemije Covid-19, što je posledicu imalo smanjenje potrošnje goriva i privrednih aktivnosti.

Video: Neko je izmislio problem s gorivom i taj će u zatvor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    20. april 2020 | 23:02

    Sta vredi sto pada kad je kod nas cena katastrofa

  • Vlada

    20. april 2020 | 19:58

    Sad će "naši" da "obore" cenu za dva dinara, ništa ne brinite... I stara fora, kod nas će se cena odraziti za dve nedelje... Pošto je kod nas sve za dve nedelje...

  • Jovan

    20. april 2020 | 22:52

    Eto ako drzava kupi naftu sad i proda je nama za 142 dinara u narednom periodu mocice da pokrije sav taj novac koji budu dali narodu pricam o onih 100€

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>