• 16

Za siromašne šta ostane: Bogate zemlje već kupile polovinu budućih vakcina

, Telegraf Biznis

Podaci Oksfama pokazuju da su 51 odsto zaliha vakcina u finalnoj fazi istraživanja kupile zemlje koje čine svega 13 odsto svetske populacije

  • 16
Vakcina, rukavice, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Bogate države kupile su već više od polovine budućih doza vakcina protiv korona virusa, saopštila je organizacija za borbu protiv siromaštva Oksfam.

Podaci Oksfama pokazuju da su 51 odsto zaliha vakcina u finalnoj fazi istraživanja kupile zemlje koje čine svega 13 odsto svetske populacije.

Do ovog zaključka Oksfam je došao analizom već sklopljenih dogovora farmaceutskih kompanija i proizvođača vakcina sa zemljama širom sveta za pet najperspektivnijih potencijalnih vakcina koje su u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, a na osnovu podataka koje je prikupila kompanija Efiniti, prenosi Juronjuz.

Oksfam i druge slične organizacije pozivaju sve da izmene korporativnu praksu kako bi "narodna vakcina" bila dostupna svima.

Takođe se upozorava da čak i ako pet vodećih potencijlanih vakcina bude uspešno, 61 odsto svetske populacije neće moći da dođe do vakcine barem do 2022. godine.

Video: Odvažan potez: Šojgu primio vakcinu protiv virusa korona i seo sa Srbima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eee

    Ih, pa siromaśni se plaše čipovanja, tako da njima nije ni potrebna vakcina.

  • Sandra

    Zasto se ne pise da li cemo pribaviti jednu od dve ruske vakcine? I kada ce biti vakcina za decu ugrozenog zdravlja (dijabetes, srcane smetnje, retke bolesti, tumori...) tj.rizicnu decu koja sede i dalje sve vreme zatvorena u kucama jer druge nemaju.

  • srbin

    Ako, nije sve u parama samo neka se oni špricaju a mi ćemo od sirotinje da vidimo kako na njih deluje...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke