• 0

Jedna od najstarijih cementara na Jadranu odlazi u zaborav posle 112 godina

Pet radnika zaposlenih na poslovima hladne linije u ovoj fabrici rad će nastaviti u drugim dvema cementarama u Kaštel Sućurcu i Solinu

  • 0
cement

Fabrika cementa "10. kolovoz" ne proizvodi klinker od sredine 2008. godine / Foto: Pixabay

Nakon više od sto godina rada, cementara "10. kolovoz" u Majdanu u Hrvatskoj, otvorena 1908. godine i jedna od najstarijih na istočnoj strani Jadrana, odlazi u istoriju.

Zajedno sa njom ide i cementna industrija u Klisu. Na zahtev firme "Cemex Hrvatska" fabrika će zajedno s rudnikom biti izbrisana iz Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, piše Slobodna Dalmacija.

Zahtev je podnet u toku javne rasprave i, prema nedavno objavljenom izveštaju na zvaničnom sajtu Županije - prihvaćen je.

"Fabrika cementa "10. kolovoz" ne proizvodi klinker od sredine 2008. godine. Tržišne okolnosti su se u međuvremenu značajno promenile i godišnji kapacitet fabrika Sv. Juraj i Sv. Kajo u potpunosti zadovoljava potrebe domaćeg i izvoznog tržišta", obrazloženje je definitivnog zatvaranja pogona u Majdanu iz uprave "Cemex Hrvatska".

Pet radnika zaposlenih na poslovima hladne linije u ovoj fabrici rad će nastaviti u drugim dvema cementarama u Kaštel Sućurcu i Solinu.

Video: Tuga stanovnika za nekadašnjim rudnikom u Milićevcima: Od njega smo hranili porodice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>