• 3

Kanada odustaje od sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom

Premijeri Dzastin Trudo i Li Kećing pokrenuli su početnu fazu pregovora o slobodnoj trgovini u septembru 2016. godine

  • 3
biznis, trgovina, potrošnja, platforma

Foto: Shutterstock

Kanada napušta ideju zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, jer su odnosi između Otave i Pekinga u krizi, rekao je u petak šef kanadske diplomatije.

"Kina 2020. nije Kina 2016.", kada su počeli razgovori, rekao je ministar spoljnih poslova Fransoa-Filip Sampanj u intervjuu za Globe and Mejl.

Postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom bio je prioritet vlade Džastina Trudoa kada je došao na vlast 2015. godine.

Pregovori započeti 2016. godine usporili su zbog hapšenja lidera kineskog giganta Huavei u Vankuveru 1. decembra 2018. godine, nakon čega je usledilo hapsenje dvoje Kanađana u Kini, samo nekoliko dana kasnije.

- Ne verujem da su trenutno ispunjeni uslovi da se ove diskusije nastave - rekao je Sampanj, navodeći kao razlog diplomatiju Pekinga.

U junu je Kina formalno optužila za špijunažu Kanađane Majkla Kovriga, bivšeg diplomatu stacioniranog u Pekingu, i savetnika i biznismena Majkla Spavrova, eksperta za Severnu Koreju.

Glavni finansijski direktor Huavei kompanije, Meng Vanzou, uhapšena je na zahtev Sjedinjenih Država, a nalazi se u kućnom pritvoru u Kanadi, dok se ne donese odluka o njenom mogućem izručenju.

Premijeri Dzastin Trudo i Li Kećing pokrenuli su početnu fazu pregovora o slobodnoj trgovini u septembru 2016. godine. Kina se nadala da će zaključiti svoj prvi sporazum sa zemljom G7.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    20. septembar 2020 | 07:54

    Одустају они или су им САД рекле да одустају ?

  • ma

    20. septembar 2020 | 02:26

    Kanada ... hahhahahhahaha saka jada.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>