• 10

Srbija dobila ogromnu konkurenciju: Rusi hoće da kopaju litijum, kažu da žele da budu najbolji

Srbija dobija sve veću konkurenciju

  • 10
Litijum

Foto: Shutterstock

Ruski nuklearni gigant Rosatom očekuje da će posedovati 20% tržišta litijuma do 2030. godine.

Uranium One, filijala ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Rosatom, planira da započne proizvodnju litijuma do 2023. godine. Kompanija cilja na obim između 9% i 10% svetskog tržišta do 2030. godine.

- Razmatramo kupovinu sirovinskih sredstava i u inostranstvu kako bismo se integrisali u globalne lance snabdevanja finalnim proizvodima, poput baterija sa lokalizovanom proizvodnjom u Rusiji - rekao je Sergej Polgorodnik, generalni direktor Joint Stock.

Uranium One je aktivno tražio litijumske legure u poslednjih godinu dana.

U oktobru je potpisao memorandum o razumevanju sa jednom kanadskom kompanijom o sticanju udela od 51% na projektu kopanja litijuma u rudniku u severnom Čileu. Imovina pokriva dozvolu od 46.200 hektara u jednom od najkvalitetnijih i najvećih izvora belog metala na svetu, koji je postao nezamenjiva komponenta baterija koje se koriste u visokotehnološkim uređajima i električnim vozilima.

Čileanska Atakama, dom vodećih proizvođača litijuma Albemarle i SKM, čini oko jedne trećine svetskih zaliha metala za baterije. U decembru 2019. godine, Uranium One započeo je razgovore sa još jednom grupom, odnosno australijskim Prospect Resources o kupovini udela u kompaniji Arkadia, odnosno rudnika litijuma u Zimbabveu.

Zimbabve gura litijum kao glavni adut za privlačenje investitora, jer se čini da će do 2022. godine obezbediti 10% svetskih potreba. Zemlja je trenutno peti najveći globalni proizvođač belog metala.

Inače, Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi a potencijali za primenu litijumskih baterija u svetu su ogromni. Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji i značajnom padu cena komponenata za proizvodnju obnovljive energije.

Mi smo bili na samim bušotinama, pogledajte kako se vadi litijum u srpskim selima:

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mao

    Nasi su vec davno prodali buduca nalazista i to Kinezima a oni preprodali Amerima

  • паун 54

    Дати САМО БРАЋИ РУСИМА

  • Branka

    Ameri neka dodju da Sav uranium pokupe sto su GA sejali po Srbiji

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke