• 4

Livada bez šatora: Prvi put nema Oktoberfesta, na gubitku 500 firmi i više od 13.000 radnika

Na Terezijinoj livadi u Minhenu u ovo doba godine su divovski šatori sa hiljadama mesta, a milioni posetilaca uživaju u slavlju i pijanstvu. Zbog pandemije pak nema Oktoberfesta, ali se grad potrudio da smisli zamenu

  • 4
Oktoberfest, oktobarfest, pivo

Foto: Tanjug/AP

Kristin je provela leto pod palmama, sa stopalima u pesku – i to usred Minhena, na Terezijinoj livadi. Tamo gde je inače sredinom jula veliko gradilište, gde radnici s kamionskih prikolica kranovima vuku ogromne šatore i uređaje za zabavni park na Oktoberfestu.

Deset sedmica postavljanja i izgradnje, dve sedmice zabave i onda još pet sedmica za uklanjanje svega i čišćenje.

No ovoga leta sve je drugačije. Prvi put nakon Drugog svetskog rata Oktoberfest – ili kako ga Bavarci od milja zovu „Wiesn“ (livada) – neće biti održan. Umesto toga, stanovnici Minhena ove godine imaju livadu, prostor na kojem se inače održava Oktoberfest, samo za sebe. To su čitava 42 hektara površine – otprilike kao 60 fudbalskih igrališta.

U blizini peščane plaže studenti su postavili šator sa stolovima i klupama. Iz njega odjekuju hitovi koji se sviraju i na Oktoberfestu. „Nedavno su neki čak postavili pravi bazen“, priča Kristin. Ova devojka stanuje u blizini i dolazi svaki dan na veštačku plažu kako bi se sunčala i čitala. „Naravno da je šteta što se Oktoberfest neće održati, ali ovako mi se skoro više sviđa“, kaže, piše DW.

Gubitak od 1,23 milijarde evra

 

Klemens Baumgertner, direktor Oktoberfesta i referent za ekonomiju grada Minhena, kaže da će gubitak koji će imati grad, ugostitelji, vlasnici zabavnih parkova, taksisti, hotelijeri, restorani i prodavnice suvenira iznositi oko 1,23 milijardi evra. Svake godine na Oktoberfestu nastaje 13.000 privremenih radnih mesta i radi 500 firmi.

Ali „Wiesn“ za stanovnike Minhena nije samo ekonomski faktor nego i glavna turistička atrakcija. Širom sveta se održavaju kopije Oktoberfesta: od Brazila preko Kanade sve do Kine. Original na Terezijinoj livadi poseti oko šest miliona ljudi koji u tradicionalnoj nošnji slave u kolektivnom pijanstvu pod šatrama, šetaju između štandova i uživaju u zabavnom parku.

Umesto toga, ove godine se u organizaciji grada održava manifestacija „Leto u gradu“. Time se želelo pomoći svima koji žive od Oktoberfesta da prebrode krizu. Na različitim mestima u gradu postavljeni su vrtovi, štandovi i pivnice – naravno, uz pridržavanje pravila higijene i odstojanja.

Na velikoj livadi je nasut pesak i postavljene su palme. Tu su i sprave za penjanje na kojima treniraju sportisti i igraju se deca. Naveče se u organizaciji grada održavaju besplatni kursevi aerobika. A tu su i povremeni koncerti.

Do sada je bilo uspešno jer nije bilo zaraženih, gužve, pijančenja. Osim toga, mnogi nemački gradovi su videli taj koncept. To nailazi na odobravanje“, kaže Baumgertner.

A ugostitelji imaju plan za spašavanje sezone. U razdoblju u kojem je trebalo da se održi Oktoberfest (19. septembra do 4. oktobra) ove će se godine prirediti gostioničarski festival. Tako je u subotu ipak tradicionalno probijena prva bačva piva, čime se uvek otvara Oktoberfest.

Tradicionalni 182. Oktobarfest

Foto: AP/Tanjug

Povratak korenima

 

Prvi Oktoberfest održan je 1810. povodom kraljevskog venčanja Ludviga od Bavarske s njegovom Terezom. Bilo je to slavlje u kasnom letu u celom gradu. Danju su se na Terezijinoj livadi održavale konjske trke, a naveče se sastajalo u gostionicama kako bi se slavilo i plesalo.

Tako bi sada opet trebalo da bude. „Radi se o tome da se pokaže: uživajte u životu, veselite se zajedno – to korona nije pokvarila“, kaže Gregor Lemke, predstavnik minhenskih ugostitelja.

Iako su neki stručnjaci upozoravali da ne treba pozivati na ovu „lajt-verziju“ Oktoberfesta, u njoj će učestvovati 54 gostionice, kako one u gradu, tako i one koje inače rade na Oktoberfestu. Točiće se tradicionalno pivo, posluživati pečena piletina i svinjske kolenice. Sviraće orkestri koji i inače nastupaju na Oktoberfestu, a gosti su pozvani da odenu tradicionalnu bavarsku nošnju.

Lemke i njegove kolege pretpostavljaju da će zbog korone uglavnom dolaziti posetioci iz Minhena i okoline. Dakle, publika neće biti tako internacionalna i biće manje razuzdano nego u šatorima na Oktoberfestu s njihovih 10.000 mesta. Ugostitelji će morati da se pridržavaju pravila o higijeni i odstojanju.

Organizatori se nose mišlju da ovakvu feštu, kao i „Leto u gradu“ ponove i iduće godine. Ali se ipak nadaju da će se tada održati i pravi Oktoberfest.

Video: Članovi benda Orthodox Celts iskoristili vanredno stanje za svoj novi proizvod - pivo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>