• 1

Dabogda te crvi pojeli: Holanđanin vam pomaže da one koje ne volite sahranite u živom sanduku

, Telegraf Biznis

U sanduku se nalaze micelijumi- odnosno zameci gljiva koje pokojnika ekspresno razgrade

  • 1

Holandski pronalazač Bob Hendriks proizveo je prvi kovčeg na bazi micelijuma koji organski razlaže tela i omogućava da tlo, i relevantni organizmi koji u njemu žive, ponovo apsorbuju hranljive sastojke. Bob je diplomirao na Tehnološkom univerzitetu u Delftu, gde je radio na stvaranju koncepta prve žive arhitekture na svetu sa micelijumom. Trenutno je osnivač i bio dizajner kompanije "Lup", startupa specijalizovanog za pravljenje kovčega na bazi gljiva.

Proizvod koji nudi nazvan je „živi sanduk“ i sastoji se prvenstveno od micelijuma, vegetativnog dela gljivica koji ima oblik mreže belih niti nazvanih hife. Cena sanduka kreće se između 1500 i 2000 evra. Gljive se uzgajaju a onda suše u sanduku kako bi se uspavale i aktivirale tek kada ih pokvase podzemne vode i tečnosti tela u raspadanju.

Prva sahrana sa kovčegom na bazi micelijuma dogodila se prošle nedelje. Sahranjena je žena (82)  na groblju Vesduin u Hagu. Očekuje se da će se telo razgraditi u roku od dve do tri godine.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soki

    Zalivati prva tri dana, za sedmicu, četr'esticu, pola godine, godinu, a posle kad se ko seti.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke