• 0

Upali su kolektivno u kovid-19 zamku: To "poverenje" ih je koštalo 145 miliona USD

Najgore su prošli najstariji građani, koji su u proseku oštećeni za 655 evra

  • 0
kovid 19

Foto: Pixabay

Amerikanci su izgubili 145 miliona dolara zbog prevara povezanih sa kovidom-19, pokazuju podaci Federalne komisije za trgovinu. Potrošači su od početka godine podneli više od 205.000 prijava, kako bi se požalili.

Prosečni gubitak po osobi bio je 300 dolara, međutim, finansijski gubitak među starijim osobama koje imaju najmanje 80 godina, uprkos tome što su ređe bile žrtve od ostalih, bio je duplo veći i iznosio je 655 USD.

Prevaranti su koristili više načina da ukradu novac, uključujući prevare oko stimulacija i naknada za nezaposlene, lažne tretmane za prevenciju i lečenje, zatim lažne dobrotvorne organizacije.

Broj prijava vezanih za prevare pao je na manje od 200 dnevno, sa maksimuma od oko 1.000 prijava dnevno u aprilu i maju. Ali, istinska prevalencija prevare verovatno je mnogo veća nego što federalni podaci sugerišu, jer ne odražavaju prevare koje nisu prijavljene.

"Pre nego što kliknete, prvo zastanite. Istražite i zapitajte se da li su ta veb lokacija, e-pošta, tekst, direktna poruka ili poziv legitimni. Pazite kome dajete novac ili lične podatke", napominju iz ove institucije.

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>