• 4

Zlato je sigurna luka u kriznim vremenima. Ali, koliko ga je ostalo na svetu?

Postepeno smanjenje u proizvodnji moglo bi da traje godinama, a u rudnicima je trenutno došlo do stagnacije

  • 4
zlato

Zlato voli krizu, pa je potražnja za njim rasla tokom pandemije / Foto: Pixabay

Zlato postane glavni predmet interesovanja ulagača tokom svake krize, a posebno sad, kada moderni svet ne pamti ovakve ekonomske potrese.

Prošlog meseca ovaj plemeniti metal dostigao je cenu iznad 2.000 dolara po unci, a neki analitičari su govorili da bi naredne godine cena mogla da se "popne" na čak 3.500 USD.  Takođe, upozoravali su da je potražnja za zlatom tolika da je pitanje trenutka kada će ono nestati.

Tražnja za zlatom je enormna jer je ono sigurna luka, statusni simbol, ali i zato što je ono jedna od ključnih komponenti u mnogim elektronskim uređajima. Međutim, zlato je takođe ograničen resurs, pa bi u nekom momentu rudnici mogli da "presuše".

"Vrhunac" zlata

 

Stalno se govori o momentu kada će ovaj metal dostići svoj vrhunac, odnosno kada će biti vađen iz rudnika u ogromnoj, najvećoj mogućoj količini. Možda je taj trenutak došao. Prošle godine, proizvodnja u rudnicima zlata iznosila je 3.531 tonu, odnosno 1 odsto manje nego 2018.

Ovo su podaci koji dolaze iz Svetskog saveta za zlato. Inače, prošle godine je prvi put od 2008. zabeležen pad proizvodnje zlata.

Hana Brendsteter, ispred Saveta, kaže da su rezerve zlata mahom na "izdisaju", a nova nalazišta su retka. Sasvim je izvesno da do dramatičnog pada neće doći još neko vreme, ali, svet treba da bude spreman na to.

zlato

Prema procenama, ostalo je još oko 20 odsto zlata da se izrudari / Foto: Pixabay

Postepeno smanjenje u proizvodnji moglo bi da traje godinama, piše BBC, a u rudnicima je trenutno došlo do stagnacije.

Koliko nam je zlata ostalo?

 

Rudarske kompanije procenjuju preostalu količinu zlata na dva načina: rezerve (zlato koje je ekonomično za rudarenje po trenutnoj ceni po unci) i resursi (zlato koje će potencijalno postati ekonomično u jednom trenutku).

Nije lako izračunati čak ni obim rezervi, a posebno resursa zlata, ali su procene da rezervi koje se sada nalaze ispod zemlje ima oko 50.000 tona. Do sada je, kako navode relevantni izvori, iz rudnika izvađeno 190.000 tona zlata. Sudeći po ovim ocenama ugrubo, na svetu je ostalo još nekih 20 odsto zlata koje treba iskopati.

Video: Zlatni sat vredan čitavo bogatstvo koji je bio u vlasništvu ludog kralja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • robi

    25. septembar 2020 | 09:36

    nikad nisam razumio tu zlatnu rezervu..sta mozes sa zlatom ako bude apokalipse..zito i hranu kao rezervu to bih vec razumio!

  • Fil

    25. septembar 2020 | 09:37

    I šta kad nestane? Nije to voda! Sad kad bi nestalo svo zlato na planeti, ne bi se ništa desilo. Ustvari, ovi što nose zlatne kajle, morali bi da predju na belo..

  • Putin R.S

    25. septembar 2020 | 11:18

    A oni znaju da ce nestati i kada?? Smesno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>