• 6

Ovo je valuta koja će biti apsolutni pobednik u postkorona svetu: Nije ni dolar ni evro

Ruska rublja je jedna od najatraktivnijih valuta u post korona svetu

 • 6
Rusija, nafta, zlato

Foto: Shutterstock, Pixabay

 

Analitičari ugledne banke Goldman saks proglasili su rusku rublju jednim od svoja tri najpovoljnija izbora za valute na tržištima u usponu kada se bude povukla panika zbog pandemije koronavirusa. 

U izveštaju koji je objavljen ranije ove nedelje, tim stratega Goldmana rekao je da rusku nacionalnu valutu pomno prate južnoafrička valuta i meksički pezos na listi najatraktivnijih.

Oni su posmatrali koliko su valute osetljve na širi ekonomski ciklus i tržišne prinose. Trgovina devizama je strategija prema kojoj visoko prinosna valuta finansira trgovinu valutom niskog prinosa kako bi trgovcima omogućili da uhvate razliku između stopa.

Iako je pezo "najbolji izbor banke", s obzirom na kombinaciju makro uslova koji podržavaju valutu, u izveštaju se napominje da ipak i drugi mogu da trče tu trku s njim. Međutim, banka je primetila da bi ulaganja u te valutne lidere na tržištu trebalo da uslede nakon smirivanja korona krize, jer su opklade trenutno previše rizične. 

Bankari Goldmana ističu da je pored globalnih rizika, važno i "kakvi će vetrovi duvati na domaćem terenu", što je ključno pitanje za svaku valutu. Svakako, trenutnu, kako navode, idu u pravcu koji odgovara rublji.

Ekonomski pad pandemije, kombinovan sa geopolitičkim rizicima i padom cena nafte, negativno je uticao na rublju ove godine. Od petka je ruska valuta pala na najnižu tačku prema američkom dolaru od marta, trgujući na 78,21 za dolar.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Gojko

  27. septembar 2020 | 20:54

  Jedina valuta koja će biti posle 3. svetskog rata je rublja

  30
  3

  Podelite komentar

 • byiggy

  27. septembar 2020 | 22:23

  Hahaha... ajde ljudi kakva rublja... ko bude zlato imao car je

  11
  6

  Podelite komentar

 • Pavke

  27. septembar 2020 | 20:42

  Dobro niste Tursku liru stavili u prvi plan!!! 😹

  10
  2

  Podelite komentar