• 4

Danas ističe moratorijum: Obavezno se javite banci, ako ne želite da prihvatite njen plan otplate

Postoje tri modela otplate posle moratorijuma

  • 4
šater, kredit, biznis, otplata

Foto: Shutterstock

Danas ističe drugi moratorijum u otplati kredita koji je prihvatilo 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza prema bankama iznosi skoro milijardu evra.

Građani mogu da očekuju da dobiju plan otplate u narednih nekoliko dana, ukoliko ga već nisu dobili.

Ali postoji nešto na šta morate posebno da obratite pažnju - dužnici koji po isteku drugog moratorijuma u otplati obaveza prema bankama, koji ističe danas, ne zatraži od banke neku od posebno ponuđenih opcija, automatski pristaju na plan otplate koji mu je banka predložila i dostavila.

To je ranije rečeno za Telegraf Biznis iz Udruženja banaka Srbije.

Drugi zastoj u otplati trajao je tokom avgusta i septembra, a ističe danas, 30. septembra. Banke su obavezi da pismom ili elektronskim putem pošalju klijentima predlog plana otplate sa alternativama, a oni će moći da bankama odgovore u roku od sedam dana.

Osnovni i opšti model koji banke predlažu je da se kamata nastala u prethodnom periodu raspodeli na ostatak duga čija otplata će biti produžena za period trajanja moratorijuma na otplatu.

Alterternative koje banke nude su da se odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu, odnosno da klijenti plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum. Reč je o tri modela otplate o čemu je Telegraf Biznis ranije pisao. 

Drugi moratorijum koji je trajao dva meseca prihvatilo je 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća, a ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

Video: Vasić: Bankama rok tri dana da na internet stranicama postave ponudu za moratorijum

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    Ajde sad refinansirajte kredit akio smete,banke pored troskova obrade kredita ima i moratorijum da vam obracunaju

  • Aca

    Meni mi isto,nemam ni za jedno ni za drugo a ni za trece ponudjeno resenje...

  • ruralni srbin

    Ja zelim da mi oproste dugovanje.Velim budimo ljudi u ova teska vremena.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke