• 1

NBS potvrdila: Otkupili smo obveznice Telekoma, ali ne za 100 miliona evra

"Otkupljene po potpuno tržišnim uslovima"

  • 1
Korporativne obveznice, biznis,telefon, statistika

Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) potvrdila je da je otkupila manji deo korporativnih obveznica Telekoma Srbije i demantovala pisanje da je reč o iznosu od 100 miliona evra.

NBS u odgovoru na pitanje Tanjuga, navodi da je ukupan iznos otkupljenih obveznica od Telekoma bliži trećini nego, kako su pojedini mediji pogrešno pisali, da je reč o polovini emisije.

- One su otkupljene po potpuno tržišnim uslovima, odnosno po stopi koja je gotovo identična kuponskoj kamatnoj stopi, tj. stopi po kojoj su navedene hartije od vrednosti emitovane - navodi NBS.

Centralna banka objašnjava i da nije ni približno otkupila maksimalan „dozvoljeni" iznos korporativnih obveznica Telekoma, koji je, navodi, ograničen sa dva kriterijuma - 70 odsto ukupne emisije ili 11 milijardi dinara izloženosti prema jednom emitentu.

To ukazuje, dodaje NBS, da je postojala dovoljno velika tražnja banaka kao investitora za tom obveznicom. NBS ističe i da je činjenica da su korporativne obveznice emitovane u dinarima ukazuje na netačnost navoda pojedinih medija da je reč o transakciji u evrima i da se radi podrške tom monetarnom instrumentu koriste devizne rezerve NBS.

- Takve izjave može dati neko ko je ili nedovoljno stručan ili nedovoljno upoznat sa transakcijom, načinom funkcionisanja monetarnih instrumenata, odnosno u oba slučaja nedovoljno kompetentan "savetnik bez odgovornosti" - navodi se u odgovoru centralne banke.

Koliko su informacije u medijima bile neproverene i netačne, navodi NBS, govori i podatak o broju investitora koji su na primarnoj aukciji kupili te obveznice.

Naime, NBS ističe da nije četiri, već pet banaka investiralo u obveznice Telekoma.

NBS podseća da je u petak 25. septembra saopštila da je kompanija Telekom Srbija, prvi put ikada emitovala korporativne obveznice i to u iznosu od 23,5 milijardi dinara, a u skladu sa prethodno donetom odlukom Skupštine akcionara te kompanije.

Povod za objavu NBS, navode, bio je u činjenici da je centralna banka u prethodnom periodu, održanjem monetarne i finansijske stabilnosti, čak i tokom nezapamćene globalne ekonomske krize, doprinela povoljnim uslovima za emisiju korporativnih obaveza.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤷🏻‍♂️

    30. septembar 2020 | 18:29

    Ovde se vise ne zna ko pije ko placa, presipaju iz supljeg u prazno , uzme vamo proda tamo kupi ono... ovde da dodje neka revizija ne bi mogla da raspetlja godinama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>