• 34

Vučić sa direktorkom Svetske banke: Srbija je lider u Evropi po rastu privrede

Sastanak je održan u Predsedništvu Srbije

  • 34

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa delegacijom Svetske banke, koju predvodi regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder.

Razgovarali su o napretku agende za privredni rast, programu Evropske unije "Zeleni rast", kao i inicijativi mini Šengena.

- Srbija je po privrednom rastu u prethodna tri kvartala lider u Evropi - istakao je tom prilikom predsednik Vučić i dodao da je sve što je Srbija do sada uradila pozitivno ocenjeno od strane najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke, koji su, kako je istakao, mnogo doprineli razvoju srpske ekonomije.

Sagovornici su posebno istakli važnost reforme i unapređenja efikasnosti javnog sektora, što će znatno uticati na privredni rast kroz podsticanje investicija, fleksibilnost finansijskih instrumenata za kompanije u Srbiji, obučavanje radne snage, podizanje produktivnosti i unapređenje poslovnog ambijenta, navodi se u saopštenju.

 

Sprovođenje ovih reformi omogućiće Srbiji da dostigne stopu rasta od preko pet odsto već sledeće godine.

Tema današnjeg sastanka sa delegacijom Svetske banke bila je i implementacija evropskog razvoja kroz zeleni rast, što će Srbiji obezbediti srednjoročnu konkurentnost, pristup tržištima EU i fleksibilnost životne sredine.

Predsednik Vučić je zamolio predstavnike Svetske banke da inicijativu regionalnog ekonomskog povezivanja (mini Šengen) približe partnerima iz okruženja i predoče im ekonomske benefite koje ova inicijativa može da ima za sve zemlje u regionu.

Tim pre što prve analize Svetske banke ukazuju na to da bi uvođenje mini Šengena dovelo do velikih ušteda u troškovima trgovinske razmene od čak 10 osto do 14 odsto na godišnjem nivou.

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    1. oktobar 2020 | 15:48

    Srbija je Lider po zaduživanju ma dužni smo k'o Grčka!!! Koja naša Firma, Fabrika SRPSKA radi i ako je ima gde se nalazi???!!!

  • Kosta

    1. oktobar 2020 | 16:40

    Mala smo mi zemlja, veliki je ovo uspeh za nas. Prvi u Evropi po stopi privrednog rasta je odličan rezultat, garantuje da će se sprovesti i finansirati svi projekti, kako je i planirano.

  • avanturista

    1. oktobar 2020 | 21:03

    Ulaganja i investicije doprinose povezivanju regiona i ljudi ,radi uspešnije budućnosti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>