• 34

Vučić sa direktorkom Svetske banke: Srbija je lider u Evropi po rastu privrede

Sastanak je održan u Predsedništvu Srbije

  • 34

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa delegacijom Svetske banke, koju predvodi regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder.

Razgovarali su o napretku agende za privredni rast, programu Evropske unije "Zeleni rast", kao i inicijativi mini Šengena.

- Srbija je po privrednom rastu u prethodna tri kvartala lider u Evropi - istakao je tom prilikom predsednik Vučić i dodao da je sve što je Srbija do sada uradila pozitivno ocenjeno od strane najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke, koji su, kako je istakao, mnogo doprineli razvoju srpske ekonomije.

Sagovornici su posebno istakli važnost reforme i unapređenja efikasnosti javnog sektora, što će znatno uticati na privredni rast kroz podsticanje investicija, fleksibilnost finansijskih instrumenata za kompanije u Srbiji, obučavanje radne snage, podizanje produktivnosti i unapređenje poslovnog ambijenta, navodi se u saopštenju.

Sprovođenje ovih reformi omogućiće Srbiji da dostigne stopu rasta od preko pet odsto već sledeće godine.

Tema današnjeg sastanka sa delegacijom Svetske banke bila je i implementacija evropskog razvoja kroz zeleni rast, što će Srbiji obezbediti srednjoročnu konkurentnost, pristup tržištima EU i fleksibilnost životne sredine.

Predsednik Vučić je zamolio predstavnike Svetske banke da inicijativu regionalnog ekonomskog povezivanja (mini Šengen) približe partnerima iz okruženja i predoče im ekonomske benefite koje ova inicijativa može da ima za sve zemlje u regionu.

Tim pre što prve analize Svetske banke ukazuju na to da bi uvođenje mini Šengena dovelo do velikih ušteda u troškovima trgovinske razmene od čak 10 osto do 14 odsto na godišnjem nivou.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • olja

    Odlican posao radi nasa vlada jacamo u svim granama sto je za svaku pohvalu

  • Dragan

    Nakon dugo očekivanog dolaska DFC-a trebalo bi da ojača srpsku privredu te očekujem i nova radna mesta i puniji budžet lokalnih samouprava i Srbije. Zahvalni smo i mi što je DFC došao u Srbiju.

  • Gojko

    Ovaj susret je za nas od velikog značaja zbog ekonomskog razvoja naše zemlje, jer evidentno je da se sve brže razvijamo i to bi trebalo tako i da se nastavi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke