• 17

Srbija je nedavno utvrdila novu cenu minimalca, a Ženeva uvodi najveći na svetu. Ovoliko će iznositi

Od ove mere će imati koristi 30.000 slabo plaćenih radnika, od kojih su dve trećine žene

  • 17
ženeva, švajcarska

Foto: Pixabay

Ženeva će uvesti minimalnu zaradu od 4.086 švajcarskih franaka (oko 3.786 evra) mesečno, za koju se navodi da je najviša na svetu.

Oko 500.000 birača tog kantona odobrilo je minimalac koji su predložili lokalni sindikati i levičarske stranke, nakon što su ga dva puta odbacivali 2011. i 2014. godine.

Minimalna isplata po radnom satu je 23 švajcarska franka, dvostruko više nego u susednoj Francuskoj, sa zagarantovanom minimalnom mesečnom platom od 4.086 švajcarskih franaka na osnovu radne nedelje od 41 sata, ili 49.000 švajcarskih franaka godišnje, u jednom od najskupljih gradova na svetu za život.

Televizija Frans 3 izvestila je da je ta mera usledila nakon što je švajcarski grad, čija ekonomija zavisi od turističkih i poslovnih posetilaca, posebno pogođena epidemijom kovid-19, dok su redovi ispred "banaka hrane" sve duži.

Mišel Šara, predsednik orgnizacije "Groupement Transfrontalier Europeen", opisao je rezultat glasanja kao znak solidarnosti sa siromašnima u gradu.

- Kovid-19 je pokazao da određeni deo švajcarske populacije ne može da živi u Ženevi. Oko 4.000 franaka je minimum da ne padnete ispod granice siromaštva i ne nađete se u veoma teškoj situaciji - rekao je Šara.

Dodao je da će od te mere imati koristi 30.000 slabo plaćenih radnika, od kojih su dve trećine žene.

Video: Otkrivena misterija dragačevskog Tajlanda: Evo šta kažu vlasnice najskupljeg hostela u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    Lažu nije tačno

  • kikoni

    džabe kad te pare odu na račune... meni je stan 2500fr. garaža za auto 180fr. zdravstveno osiguranje 380fr. (ženino osiguranje 350fr. 2deteta 240fr.)pa struja, voda itd. a od tih 4000fr. kad ti odbiju još dobiješ čisto na ruke 3400fr. porez na tu platu godišnje iznese nekih 5000-6000fr.! familija sa jedno ili dvoje dece nemožeš da izdržavaš. kad i muž i žena zajedno rade a ima ju malo dete, obdanište po detetu mesečno najmanje 1500fr.! Ta jedna plata ne stiže samo za račune!!! Lep dan želim...

  • Dex

    A mi najbolji u Evropi,tako kazu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke