• 7
 ≫ 

Kako je jedan čovek uspeo da stvori milion radnih mesta?

 ≫ 

Kompanija "Amazon" je znatno napredovala tokom kovid-19 krize, jer je karantin podstakao onlajn prodaju i kupovinu

  • 7
Jeff Bezos, Džef Bezos

Džef Bezos / Foto: Guliver/Osman Orsal/Getty Images/

Amazon, gigant za e-trgovinu, jedan je od "profitera" tokom aktuelne kovid-19 krize. Ipak, njegov osnivač Džef Bezos je više puta ponovio da nije zloupotrebio ovu situaciju, već je sama priroda krize pospešila onlajn kupovinu i samim tim potražnju za uslugama Amazona.

Štaviše, najbogatiji čovek sveta, čije bogatstvo trenutno vredi više od 175 milijardi dolara, iskoristio je ovu priliku da proširi poslovanje u raznim zemljama sveta, a pre svega u SAD, gde je otvorio i na desetine hiljada novih radnih mesta samo u ovoj godini.

Iako se radnici Amazona već dugo bune, jer zarađuju samo 15 dolara na sat, a kako kažu - rade naporno, pa su u više navrata postavljali i giljotine ispred Bezosove kuće u Vašingtonu, on je stava da je, ipak, uspeo da pomogne mnogim ljudima koji su tokom krize ostali bez posla i da to treba ceniti.

Sada analiziramo kako se kroz godine uvećavao broj radnika u najvećoj prodavnici za onlajn trgovinu. Kada se osvrnemo 5 godina unazad, stvari stoje ovako: u 2016. Amazon je imao 341.400 zaposlenih, što je rast od skoro 48 odsto u odnosu na 2015. Dalje, rast koji se desio između 2016. i 2017. iznosi čak 65,7%.

Tada je Amazon imao 566.000 radnika, a godinu dana kasnije (2018) bilo ih je 647.500, dakle, tu je primetan skok za 14,4 odsto. U periodu između 2018. i 2019. broj radnika je dostigao 798.000 (rast od oko 23 odsto), da bi kompanija Amazon, prema podacima iz jula ove godine, sada brojala čak milion radnika!

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>