• 0
 ≫ 

Pala presuda: Poznati lanac ne sme svoj hleb da naziva hlebom, ima previše sećera

 ≫ 

Veće sudija odbacilo je žalbu u utorak, presudivši da hleb koji prodaje "Subway" sadrži previše šećera da bi se mogao kategorisati kao "osnovna hrana", koja ne podleže porezu na dodatu vrednost

  • 0
subway sendvič

Foto: Shutterstock

Poznati američki "Subway" sendviči i salate nisu dostupni kod nas, ali gotovo svako ko je putovao - probao ih je u inostranstvu. Prednost je što su preukusni, a mana što su dosta skupi.

Ipak, u svetu ovog kultnog kulinarskog specijaliteta - oni uživaju poseban status, ali ne i u Irskoj. Kompanija osnovana 1965. u SAD, naišla je na prepreku. Naime, Vrhovni sud Irske presudio je da hleb koji prodaje lanac brze hrane "Subway" sadrži toliko šećera - da se zakonski ne može definisati kao hleb.

Presuda je deo poreskog spora koji je pokrenuo "Bookfinders Ltd.", korisnik "Subway" franšize u Irskoj, tvrdeći da neki od njegovih proizvoda "za poneti", kao što su čaj, kafa i podgrejani sendviči - nisu obveznici poreza na dodatu vrednost.

Veće sudija odbacilo je žalbu u utorak, presudivši da hleb koji prodaje "Subway" sadrži previše šećera da bi se mogao kategorisati kao "osnovna hrana", koja nije oporezovana.

"Nema dileme da hleb koji "Subway" isporučuje kroz svoje podgrevane sendviče - ima nivo šećera od 10% mase brašna uključenog u testo, što premašuje navedena 2 procenta", navodi se u presudi. Zakon pravi razliku između "hleba kao osnovne hrane" i ostalih pekarskih proizvoda koji su "ili konditorski proizvodi ili fensi peciva".

"Subway" se nije složio sa ovom karakterizacijom, navodeći da je njihov "hleb jednostavno hleb". Kako dalje navode: "U našim restoranima pečemo svež hleb više od tri decenije i gosti se svakodnevno vraćaju po sendviče od hleba koji mirišu toliko dobro koliko su i ukusni".

Spor je, inače, trajao godinama, a "Bookfinders Ltd." se žalio na odluku vlasti iz 2006. godine, prema kojoj se odbija vraćanje poreza na dodatu vrednost brendu "Subway". Niži sudovi su odbacili slučaj pre nego što je stigao do Vrhovnog suda.

"Subway" je rekao da preispituje najnoviju presudu, dodajući da se ona zasniva na zastarelim principima Vlade Irske, koji su ažurirani 2012. godine.

Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>