• 8

Za 10 dana kreće testiranje digitalnog evra: Da li gotovina "ispada iz igre"?

Biće sličan bitkoinu, zasnovan na blokčejnu, ali će za razliku od ostalih kriptovaluta - biti pod nadzorom Evropske centralne banke

  • 8
evro, digitalni evro, novac

Foto: Pixabay

Odavno smo zakoračili u digitalno doba, ali se čini da ono tek poprima svoj pravi oblik: sve se više okrećemo digitalizaciji, posebno tokom pandemije, kada su Vlade zemalja, ali i kompanije širom sveta, shvatile da je to glavni put napretka.

Oni skeptični po pitanju bitkoina, ukazali su mu sada više poverenja, a najnovija vest je da Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog evra, tj. planira da testira ideju preko pilot-projekta koji kreće 12. oktobra.

Kako je juče najavila šefica ECB, Kristin Lagard, "Evropljani se sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima". Ističe da je uloga ove značajne institucije da "osigura poverenje u novac".

To ukratko znači da je potrebno ispitati odgovara li evro digitalnom svetu.

"Moramo biti spremni da izdamo digitalni evro, ako je potrebno", kazala je ova Parižanka, i dodala da bi prema planu - transformisana valuta evrozone bila slična bitkoinu, ali bi za razliku od ostalih kriptovaluta, bila pod nadzorom ECB.

Podsećamo, digitalne valute koriste tehnologiju blokčejna, odnosno velikih datoteka s podacima o transakcijama. Digitalni evro bi se bazirao na tome, a koristio bi se u internet transakcijama.

Važno je reći da bi ova verzija evra bila dostupna svim građanima i kompanijama u zoni evra. Takođe, treba naglasiti da digitalni evro nema za cilj da zameni gotovinu, već da je "dopuni".

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    Ti kreće potpuna kontrola toka novca. Ovako papirni ne mogu što posto da prate.

  • vladimir

    Odgovor se sastoji u pitanju. Da li bih voleo imati virtuelnu cifru na komjuteru ili zlatne poluge u džepu ? Naravno zlatne poluge. Prvo, budimo realni i jasni, fiat valute su jedna od prvih mahinacija virtuelne ekonomije. To je seme finansijskog raka. Virtuelna ekonomija je privlačna iz nekoliko razloga,ali je u praksi veoma loša. Kao odgovor na bolno stanje u realnom svetu, mase pokušavaju pobeći u virtueln svet. " Oaza" stvorena programskim genijem postaje veza za globalnu ekonomiju i virtuelno društvo. Ovo zvuči uzbudljivo, ali nažalost ovde se nalaze uznemirujuće veze između našeg sveta i izmišljenog sveta.Ovde je međutim pitanje; Pravi novac zahteva unutrašnju vrednost. Kriptokutencije nemaju nikakvu unutrašnju vrednost. Programeri iz ničega u virtuelnom rudniku stvorenom od ničega repliciraju digitalni proizvod.Svako u kompjuteru može stvoriti kripto valute, gde matematika daje kripto svojevrsnu vrednost.Žao mi je ali je matematika besplatna. Pošto neću imati dovolno prostora, pitanje glasi: Zašto centralne banke širom sveta (uključujući BIS i MMF) razvijaju svoje vlastite sisteme za kripto valute ? Odgovor -zato što imaju korist od bezgotovinskog sistema.Virtuelna ekonomija stvara slabost u društvu.Podstiče nedostatak stvarne proizvodnje. Umesto pravih proizvođača preduzetnika i pronalazača imamo ljude koji se bore za prodaju imovine stvarnog sveta kako bi kupili kompjuterske uređaje sposobne za "miniranje"novčića koji stvarno ne postoje. Ovo je hladna istina.

  • vladimir

    Odgovor se sastoji u pitanju. Da li bih voleo imati virtuelnu cifru na komjuteru ili zlatne poluge u džepu ? Naravno zlatne poluge. Prvo, budimo realni i jasni, fiat valute su jedna od prvih mahinacija virtuelne ekonomije. To je seme finansijskog raka. Virtuelna ekonomija je privlačna iz nekoliko razloga,ali je u praksi veoma loša. Kao odgovor na bolno stanje u realnom svetu, mase pokušavaju pobeći u virtueln svet. " Oaza" stvorena programskim genijem postaje veza za globalnu ekonomiju i virtuelno društvo. Ovo zvuči uzbudljivo, ali nažalost ovde se nalaze uznemirujuće veze između našeg sveta i izmišljenog sveta.Ovde je međutim pitanje; Pravi novac zahteva unutrašnju vrednost. Kriptokutencije nemaju nikakvu unutrašnju vrednost. Programeri iz ničega u virtuelnom rudniku stvorenom od ničega repliciraju digitalni proizvod.Svako u kompjuteru može stvoriti kripto valute, gde matematika daje kripto svojevrsnu vrednost.Žao mi je ali je matematika besplatna. Pošto neću imati dovolno prostora, pitanje glasi: Zašto centralne banke širom sveta (uključujući BIS i MMF) razvijaju svoje vlastite sisteme za kripto valute ? Odgovor -zato što imaju korist od bezgotovinskog sistema.Virtuelna ekonomija stvara slabost u društvu.Podstiče nedostatak stvarne proizvodnje. Umesto pravih proizvođača preduzetnika i pronalazača imamo ljude koji se bore za prodaju imovine stvarnog sveta kako bi kupili kompjuterske uređaje sposobne za "miniranje"novčića koji stvarno ne postoje. Ovo je hladna istina

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke