• 8

Za 10 dana kreće testiranje digitalnog evra: Da li gotovina "ispada iz igre"?

Biće sličan bitkoinu, zasnovan na blokčejnu, ali će za razliku od ostalih kriptovaluta - biti pod nadzorom Evropske centralne banke

 • 8
evro, digitalni evro, novac

Foto: Pixabay

Odavno smo zakoračili u digitalno doba, ali se čini da ono tek poprima svoj pravi oblik: sve se više okrećemo digitalizaciji, posebno tokom pandemije, kada su Vlade zemalja, ali i kompanije širom sveta, shvatile da je to glavni put napretka.

Oni skeptični po pitanju bitkoina, ukazali su mu sada više poverenja, a najnovija vest je da Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog evra, tj. planira da testira ideju preko pilot-projekta koji kreće 12. oktobra.

Kako je juče najavila šefica ECB, Kristin Lagard, "Evropljani se sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima". Ističe da je uloga ove značajne institucije da "osigura poverenje u novac".

To ukratko znači da je potrebno ispitati odgovara li evro digitalnom svetu.

"Moramo biti spremni da izdamo digitalni evro, ako je potrebno", kazala je ova Parižanka, i dodala da bi prema planu - transformisana valuta evrozone bila slična bitkoinu, ali bi za razliku od ostalih kriptovaluta, bila pod nadzorom ECB.

Podsećamo, digitalne valute koriste tehnologiju blokčejna, odnosno velikih datoteka s podacima o transakcijama. Digitalni evro bi se bazirao na tome, a koristio bi se u internet transakcijama.

Važno je reći da bi ova verzija evra bila dostupna svim građanima i kompanijama u zoni evra. Takođe, treba naglasiti da digitalni evro nema za cilj da zameni gotovinu, već da je "dopuni".

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Tref

  3. oktobar 2020 | 14:21

  Sve što je rečeno u emisiji ŽIG ZVERI.. to se i ispunjava. Ostalo što nam dolazi videćemo narednih godina!

  19
  2

  Podelite komentar

 • Pomoravac

  3. oktobar 2020 | 16:52

  Bez kesa dolazi digitalno robstvo. Ako si u opoziciji zavrnu ti digitalnu cesmu , pa jedi plastiku.

  16
  0

  Podelite komentar

 • Gregor Mac Gregor

  3. oktobar 2020 | 14:06

  Treba 100% stanovništva da bude zaposleno da bi ova zamisao uspela. Buvama ne možeš da platiš ništa!

  15
  0

  Podelite komentar