• 0

Oprezno s onlajn prodajom: Hrvati sankcionišu sa čak 9.000 €, a u ovome je caka za izbegavanje kazne

Slučaj koji se nedavno desio u Hrvatskoj, naterao je sve koji se bave onlajn prodajom da stave prst na čelo i preispitaju svoje poslovanje

  • 0
Facebook, elektronska trgovina

Foto: Shutterstock

Inspekcija, koja je kaznila jednu ženu iz Hrvatske, kaže da ona nije prodavala svoju polovnu odeću, već je imala neregistrovanu prodavnicu odeće. Dobila je kaznu u iznosu od skoro 280 evra (2.100 kuna), a mora vratiti još 70.000 kuna, što je malo više od 9.000 evra.

O čemu se tačno radi? Kako piše 24sata.hr, ženu iz Podravine koja je prodavala polovnu odeću na Fejsbuku (Marketplac), sud je kaznio s 2.100 kuna, a mora vratiti i 70.000 kuna, za sve što je zaradila tokom dve godine. Redakcija hrvatskog portala potražila je odgovor na pitanje zašto neko ne sme da prodaje putem oglasa?

"Fizička osoba može prodavati svoju robu pod uslovom da to ne radi stalno. Inspektor u istrazi utvrđuje postoji li kontinuitet takve prodaje, o kojoj količini i vrsti robe je reč, gde i kako se ona oglašava, i da li je to kontinuirano. Na primer, ako više meseci osoba oglašava jednu te istu robu na društvenim mrežama", kažu u Državnom inspektoratu, i dodaju da se taj čin svrstava pod "neregistrovana delatnost trgovine putem interneta".

Ukratko, robu možete prodavati, ali ne stalno. Ipak, ima li ograničenja po pitanju vrste robe... Prema zakonu, nema prepreka. Zakon o trgovini, između ostalog, definiše ko se može smatrati trgovcem, ali se ne odnosi na vrstu robe. Ukratko, nije važno da li je roba nova ili polovna.

Inspektori će zabraniti prodaju ako ocenom svih činjenica utvrde obavljanje delatnosti bez registracije, odnosno u suprotnosti s odredbama Zakona o trgovini. Za taj prekršaj je u Hrvatskoj propisana novčana kazna u rasponu od 4.000 do 70.000 kuna za fizičku osobu.

Šta ako vas prevare kao potrošača?

 

"Od početka rada Državnog inspektorata, od 1. aprila prošle godine do 30. septembra 2020, tržišni inspektori su obavili 189 nadzora neregistrovanog obavljanja trgovine putem interneta i društvenih mreža, uključujući i inspekcijske nadzore prodaje polovnih automobila, auto-delova, nameštaja i drugog, pri čemu su u 110 nadzora (58,2 posto) utvrđene povrede propisa zbog čega je izdat 61 prekršajni nalog i podneto je 49 optužnih predloga nadležnom sudu", navode iz ove institucije.

Uz preduzete prekršajne mere, ukupno su doneli 19 rešenja o zabrani obavljanja trgovine putem interneta. Prekršajnim nalozima i optužnim predlozima, predloženo je da se trgovcima oduzme zarada. Dodali su da Zakon o zaštiti potrošača, pa tako i inspektorat, štite kupce samo kad kupuju kod registrovanog trgovca, ali ne i pri kupovini od privatne osobe preko oglasa ili interneta.

Mogu ih jedino sami tužiti na sudu.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>