• 19

9 milijardi € za Zapadni Balkan: "Hvala poreskim platišama u EU za novac koji je namenjen Srbiji"

"Pokrećemo ekonomsko-investicioni plan težak 9 milijardi evra bespovratne pomoći", poručio je večeras u Beogradu komesar za proširenje

  • 19
VUCIC VARHEJI SASTANAK

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- U narednih sedam godina Srbija i region dobiće više od osam milijardi evra u grantu, i još 20 miliona više kroz različite projekte, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem.

Varhelji je istovremeno poručio da će EU ekonomski pomoći regionu i Srbiji i da će upravo kod Srbije to biti najvidljiviji deo.

- Putujem po regionu u pokušaju da svima objasnim da ispunjavamo ono što smo obećali - rekao je Varheji i podsetio da je to obećao još u febraru, kada je poslednji put boravio u Beogradu. 

U današnjim razgovorima smo, čini mi se, možda i najkonkretnije govorili o ekonomskom paketu, o investicijama i podršci koju će pružiti ovom delu regiona. Zahvalan sam obveznicima EU koji će za to izdvojiti novac. Želeo bih da izrazim zadovoljstvo zbog posete iskrenog prijatelja Srbije - naveo je Vučić.

Najvažaniji i najvidljiviji deo za građane Zapadnog Balkana, jeste šansa da se oporave i izađu iz pandemije što bolje, naveo je komesar za proširenje.

- Pokrećemo investicioni plan, težak 9 mlilijardi evra granta, došao sam da vam kažem dobre vesti - rekao je on. Objasnio je da je reč o bespovratnoj pomoći.

- 2024. godina je skromna procena, ali verujem da će moći i pre da se realizuje.

 
 
 
View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

"Cilj da se poromoviše zajedničko regionalno tržište"

Varhelji  kaže da se na Zapadnom Balkanu vide neka "uska grla" poput nedostatka infrastrukture, zbog čega su promenjene trgovinske rute. Kako je rekao, plan pomoći Zapadnom Balkanu je isprojektovan da ima regionalan efekat.

- Cilj je da se promoviše zajedničko regionalno tržište, na osnovu plana Vučića i Rame. To nam je potrebno da se maksimum izvuče iz plana. Izradili smo plan da svi iz regiona učestvuju u njemu - rekao je evropski komesar.

- Železnica, putevi, zelenija ekonomija. . . Mislimo da ovaj region može da raste kao celina. Ima veliki potencijal koji može da dovede i ljudski kapital i potrebne su nam veze među svim prestonicama - rekao je Varhelji.

On je rekao da se tokom izrade plana pomoći Zapadnom Balkanu fokusirao i na to da se pronađe način za nova radna mesta, ali i odgovarajuću investicionu klimu.

VUCIC VARHEJI IZJAVE

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Veoma sam zahvalan EU na podršci koju će pružiti Srbiji i celom regonu. Imaćemo mnoge projekte, jedan od njih je da uvedemo internet u svakom selu. Samo to košta 73 miliona evra. Vi znate da mi žurimo i jurimo da izgradimo puteve  pruge i verujemo da ćemo imati podršku. Zahvalni smo za sredstva za Niš, oni su nam poklonili 40 miiona evra. Nadam se da ćemo imati takvu vrstu podrške i za druge projekte - rekao je Vučić.

Vučič je, govoreći o sastanku ranije danas, rekao da je govorio o svojim propustima, o "onome za šta je kriv".

- Razgovarali smo o Izveštaju, uvek je dobro videti političke stvari, o ekonomskim nisu imali šta da nam kažu. Ima posebnih kritika da sam koristio funkciju predsednika republike i time priodbio glasove... Nije ni važno, odgovaraću kad bude vreme - rekao je.

Izveštaj EK o Srbiji, koji Varhlji danas predstavlja u Beogradu, konstatuje pozitivna dešavanja, pogotovo po pitanju usklađivanja zakonodavstva i konstatovao da je pre krize Srija imala snažan uspeh, pre svega, na ekonomskom planu, ali da bi trebalo da pojača strukturne reforme, posebno kada je reč o restruktuiranju javnih preduzeća.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljiem, koji boravi u radnoj poseti Beogradu, kako bi lično predstavio izveštaj o napretku Srbije i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QQLELE

    Svi pricaju o parama koje EU daje Srbiji. A niko ne spominje da se Srbija odrekla 20% provizije od carina na njihovu robu. Sa tim umanjenjem unistavaju nase proizvode.

  • Vukodlak

    Ja cu napraviti soliter , ali kada dobijem Sedmicu na lotou.

  • Nebojša Berak

    Ne treba se zahvaljivati nikakvim poreskim platisama jer pare koje sesada pojabljuju sirom Evrooe su obican besomucno stampan papir zvani evro bez ikakve realne podloge i vrednosti. Stampali su preko 3000 milijardi evra i vestacki pokrivaju raspad EU. Porezi su smanjeni u EU a ne povecani i zna setacno koje zemlje u Evropis u povecavale akcize i poreze. I od tih para najmanje ide Srbiji a krije se od javnosti koji projekat direktno usmeren protiv Srbije finansira EU. Kao na vencanju, ili kazi sada ili cuti zauvek. Ne razumem cemu tajnovitost oko toga koji to projekat finansira EU milijardama a uperen je direktno protiv interesa Srbije. Pa nije to stvar samo za Andricev venac nego to treba da zna cela Srbija. Pa nece na slavu da ti dodju da bi krio i da bi postedeo istine neprijatelje i ubice Srbije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke