• 1

Rusi opet gomilaju zlato, da li ćemo i sada krenuti njihovim stopama?

Ruske rezerve zlata i deviza povećavaju se na nedeljnom nivou

 • 1
zlato

Foto: Pixabay

 

Rusija nastavlja da uvećava svoje rezerve zlata. One su sada dostigle ukupno 585,8 milijardi dolara, prema najnovijim podacima koje je objavila centralna banka zemlje.

Međunarodni fondovi države porasli su za 5,1 milijardu dolara, ili oko 0,9 odsto, od 25. septembra do 2. oktobra. Regulator je rekao da je rast vođen "pozitivnim kretanjem deviznog kursa i višim cenama zlata".

Statistika pokazuje da je Rusija od 1. januara povećala devizne rezerve za 31,4 milijarde dolara. Oni su prošle godine porasle za 18,3 odsto. Nedavni rekordni rast cena zlata digao je ruske zalihe do najviših nivoa u avgustu, kada su premašile nivo od 600 milijardi dolara. Prethodni rekord od 598,1 milijarde dolara postignut je u avgustu 2008. godine, neposredno pre globalne finansijske krize.

Državne međunarodne rezerve su visoko likvidna strana aktiva koja se sastoji od zaliha monetarnog zlata, stranih valuta i aktive Specijalnog prava (SDR), a koja su na raspolaganju Centralnoj banci Rusije (CBR) i vladi. Trenutni nivo veći je od cilja od 500 milijardi dolara koji je CBR postavio pre nekoliko godina. Rusija pojačava svoje rezerve već četiri godine.

Prošle godine rast je iznosio skoro 86 milijardi dolara, dok su 2018. i 2017. zabeležile rast od oko 33 milijarde, odnosno 55 milijardi dolara. Zemlja je takođe preoblikovala svoje međunarodne zalihe, smanjujući udeo američkog dolara u korist drugih valuta i zlata. Prošle godine, CBR je izvestio da je udeo zelene valute pao sa 43,7 na 23,6 procenta za 12 meseci od marta 2018. godine.

I Srbija prati ovaj trend. Centralna banka Srbije saopštila je da je u oktobru prošle godine kupila devet tona zlata, nakon što su to pre učinile centralne banke širom sveta, uključujući Rusiju i Kinu. Taj trend se nastavio i mesecima posle. 

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boki

  11. oktobar 2020 | 12:08

  A da li se iko zapitao , zasto gomilaju zlatne rezerve? Za sta se to oni spremaju? Mali nagovjestaj; ratovi se dobijaju novcem prije svega...

  0
  0

  Podelite komentar