• 0

Dok cena zlata ostaje stabilna na 1.921, šta je sa dolarom?

U susret usvajanju novog američkog paketa vezanog za ekonomske podsticaje, dolar je ojačao na valutnim tržištima

  • 0
zlato

Foto: Pixabay

Cena zlata se drži na stabilnom nivou danas, čemu je doprineo optimizam da će na kraju biti usvojen američki paket ekonomskih podsticaja, što je pojačalo atraktivnost tog metala kao sredstva zaštite od infllacije, dok je dolar ojačao na valutnim tržištima.

Cena zlata za spot isporuku ostala je stabilna na 1.921,21 dolara po unci na prepodnevnom trgovanju u Londonu, dok je terminska cena američkog zlata skliznula za 0,1 procenat na 1.926,90 dolara. Dolar je ojačao za 0,1 procenat prema korpi glavnih rivalskih valuta, zbog čega je zlato postalo skuplje za kupce koji poseduju druge valute.

Ovaj plemeniti metal, koji je od početka godine zabeležio rast cene od skoro 27 posto, smatra se zaštitom od inflacije i devalvacije valute u uslovima neviđenih globalnih podsticaja, čiji je cilj ublažavanje ekonomskih posledica pandemije.

Portparolka Bele kuće izjavila je u ponedeljak da će republikanci u Senatu prihvatiti predlog predsednika Donalda Trampa o usvajanju svedenog zakona za ublažavanje posledica korona virusa. U međuvremenu, apetit za rizičnom imovinom je usahnuo nakon što je kompanija Džonson&Džonson privremeno zaustavila klinička ispitivanja vakcine protiv korona virusa.

Što se tiče drugih plemenitih metala, cena srebra je pala za 0,4 odsto na 25 dolara za uncu, platina se takođe spustila za 0,4 procenta na 869,70 dolara, dok je paladijum ojačao za 0,6 posto na 2.415,25 dolara.

Video: Zlatni sat vredan čitavo bogatstvo koji je bio u vlasništvu ludog kralja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>