• 4

Danas isplata hotelijerima: 350 evra po krevetu, plus 150 po objektu

U narednim danima sledi i ostatak uplata na namenske račune gradskih hotela

  • 4
hotel, hotelska soba

Foto: Pixabay

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da danas kreće isplata subvencija hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra u dinarskoj protivrednosti po smeštajnoj jedinici, te da je u tu svrhu izdvojeno ukupno 1.241.746.099 dinara.

- Procedura je brza i jednostavna, a hotelijeri već od prošle nedelje otvaraju namenske dinarske podračune u Upravi za trezor u svojim filijalama. Podsećamo ih da imaju rok do ponedeljka 19. oktobra da otvore pomenute podračune. U skladu sa tim, danas počinje i isplata, kada će biti isplaćene subvencije za 84 hotela, u iznosu od 338,6 miliona dinara. U narednim danima sledi i ostatak uplata - rekao je Mali.

Ministar je precizirao da, po dogovorenoj dinamici, Uprava za trezor Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dostavlja spisak računa, otvorenih za ove namene, kako bi se na najefikasniji način, a to znači što pre i u najkraćem mogućem roku, realizovala sva plaćanja.

- Subvencije su odobrene za 314 hotelskih objekata, koji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, a u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije korona virusa. Iz razgovora sa gradskim hotelijerima shvatili smo da će im ova podrška značiti i da je stigla u pravi čas, jer su u suprotnom razmišljali o otpuštanju zaposlenih i zatvaranju hotela. Uz ovu podršku, većina njih će uspeti da zaokruži poslovnu godinu i delimično pokrije troškove - kaže Mali.

Prema njegovim rečima, troškovi održavanja hotela u gradovima su veliki, naročito u kontekstu ogromnog gubitka prihoda zbog malog procenta popunjenosti smeštajnih kapaciteta, koji se kretao ispod deset odsto tokom ključnih letnjih meseci.

- Nismo želeli da dopustimo da ovaj propulzivni deo sektora ostavimo na cedilu. Gradski hoteli su uvek vukli napred turističku industriju i gradski turizam je imao ogroman udeo u našim prihodima od turizma koji su 2019. godine premašivali 1,4 milijardi evra - naveo je Mali.

Kaže da je odluka da se pomogne gradskim hotelima bila promišljena i dobro ciljana, te da očekuje da ona da svoje efekte u budućnosti. Ministar se osvrnuo i na ostvarene ekonomske rezultate Srbije i naglasio da je ekonomski paket podrške privredi, vredan 5,8 milijardi evra (12,5 odsto našeg BDP-a) pokazao svoju opravdanost i zaslužan je za ovako dobru sliku koju nam daje naša ekonomija.

- Sada se pokazalo da zemlje koje su bile najrestriktivnije i najštedljivije kada je reč o pomoći privredi, beleže skromnije rezultate. Povećana je nezaposlenost, a imaju i registrovan pad u potrošnji. Što se nas tiče, ne samo da nije bilo većih otpuštanja, već su nam i rezultati u privredi iznad očekivanja, imamo rast industrijske proizvodnje, a nemamo ni veliki zabeležen pad u prometu i potrošnji - kaže ministar i dodaje:

"Sve ide ka tome da budemo u grupi najboljih privreda u Evropi, odnosno onih koji su se na najbolji način izborili sa korona krizom u ekonomskom smislu".

Precizirao je i da drugi parametri ohrabruju, poput priliva investicija od 1,8 milijardi evra ili rasta izdatih građevinskih dozvola u septembru, koji je za 10 odsto veći u odnosu na isti mesec prethodne godine. Mali zaključuje da nam ostaje da vidimo kakva će biti privredna konjunktura do kraja godine, ali i da su dobar znak upravo informacije koje dobija iz drugih sektora, poput građevine.

Video: Mišelinove zvezdice konačno i u Srbiji: Ko će biti prvi dobitnici znaće se u decembru

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŠUMADINAC KG

    Lepo je što ih pomažete,ali dajte i ostalima malo.Poljoprivrednicima subvencije za umatičena grla za ovu godinu i premiju za mleko za poslednjih šest meseci.

  • Jasna

    A studentima školarine ne mogu da se koriguju, s obzirom da za istu cenu ne dobijaju isti fond časova...

  • Zeljko

    6 milijardi evra od turizma, pa eto, pretekli ste i Svajcarsku.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke