• 1

Čovek sa bezbroj funkcija: Premijer ove malene zemlje dodelio sebi 17 ministarstava

Mark Braun je na čelu Kukovih ostrva, destinacije iz Južnog Pacifika, koja broji nepunih 18.000 stanovnika. On trenutno upravlja finansijama, imigracijama, energetikom, morskim resursima...

  • 1
novi zeland, kukova ostrva Kukova ostrva (Novi Zeland) / Foto: Pixabay

Novi premijer Kukovih ostrva dodelio je sebi čak 17 portfelja u Vladi. Zove se Mark Braun, i trenutno se pita za najviše državnih pitanja u ovoj autonomnoj zemlji, koja je u slobodnoj asocijaciji sa Novim Zelandom.

Pored premijerske funkcije, Braun je ministar spoljnih poslova, imigracije, finansija, energetike i obnovljivih izvora, policije i telekomunikacija. Takođe, među ostalim portfeljima, on je odgovoran za morske resurse, minerale sa morskog dna i prirodne resurse, penzionisanje i spoljna ostrva zemlje. Braun je i državni tužilac, i još mnogo toga u ovoj malenoj zemlji, koja broji tek 17.500 stanovnika...

Novi Zeland i Kukova ostrva rade na zajedničkom spasavanju turizma, a odgovor na pitanje zašto je jedan čovek odgovoran za toliki broj ministarstava, krije se u tome da Braun nije imao poverenja u ostale ljude iz svog kabineta. Pretpostavka je da bi premijer u narednom periodu mogao da se reši dela odgovornosti, kada zemlja "stane na noge". Kukova ostrva su u dobroj meri zavisna od turizma, koji je ove godine značajno ugrožen.

Braun je postao premijer ovog meseca, nakon ostavke Henrija Pune, koji je odstupio s funkcije posle skoro jedne decenije. On se sada "takmiči" za mesto glavnog diplomate Tihog okeana.

Kukova ostrva su u potpunosti odgovorna za sve unutrašnje poslove, dok se Novi Zeland bavi spoljnim poslovima. Sa zatvorenim granicama već mesecima, Kukova ostrva su na sreću ostala bez zaraženih kovidom-19 tokom čitave pandemije. Tako govore zvanični podaci, dok se negde navodi da je rizik od zaraze u ovoj zemlji "nepoznat".

"Putni balon" između Kukovih ostrva i Novog Zelanda bio je podstaknut još u julu, ali je morao biti odložen zbog izbijanja korona virusa u Oklandu.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>