• 28

Mali: MMF nam je dao zeleno svetlo, povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara

Ministar finansija kaže i da će MMF danas potvrditi da je po stopi rasta Srbija do kraja 2020. prva u Evropi

  • 28
Novac, dinari, novčanik

Foto: Shutterstock

- Međunarodni monetarni fond (MMF) dao je zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara -izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je za RTS rekao da je na osnovu razgovora koje je misija MMF-a imala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u sredu Srbija dobila zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 2021. godine.

- Neće to biti procenat kao prošle godine, ali će sigurno biti povećanja plata u javnom sektoru - dodao je Mali.

Prema njegovim recima, to je povećanje za sve one koji rade u javnom sektoru, ali i u privatnom, jer povećanje minimalne zarade diže povećanje svih zarada.

- U aprilu, maju, imaćemo prosek od 540 evra. Da podsetim 2012. ili 2013. bilo je 312 evra, ako se ne varam. Za par meseci idemo i sa rastom plata - kaže ministar finansija.

On je istakao i da će MMF danas potvrditi da je po stopi rasta Srbija do kraja 2020. prva u Evropi.

Video: Da li je teže raditi u državnom ili privatnom sektoru?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ce

    Zašto nama uvek drugi kroje sudbinu? Mi sami ne donosimo ni jednu odluku. Uvek moramo da pitamo druge. Za šta se onda školuju naši ljudi? Da bi im drugi rekli šta da rade? Ne razumem.

  • Bugiman

    Kada povećavaju javnom sektoru,nameću veće troškove privatnom,prost razlog je što većina javnih preduzeća ,nema ili ne poštuje obavezu plaćanja doprinosa na zarade,a ovi koji i uplaćuju ,iz istog novčanika i dobijaju. Samo kada se pogleda dug npr.za struju u javnom sektoru,užas i sve je ok,a gde je gas,porez na dobit itd. Ogroman broj ljudi u privatnom sek.je na mimimalcu ili na crno..p.p.ugovori,određeno i.td,država dozvoljava,da se ne bi sve urušilo,ali jednom će morati da pukne.

  • Lola

    U ovoj drzavi se brine samo o drzavnim firmama a pri tome se kod privatnika i dalje radi za minimalac sto je velika nepravda zar je to normalno nekome ....Ako privatne firme ne mogu da povecaju plate radnicima neka se vec jednom ugase neka ne postoje pa ce se videti kako ce se u drzavnim sektorima primati toliko velike plate...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke