• 1

Tabaković: Izvoz Srbije dostigao pretkrizni nivo, oporavak sledeće godine

"Poverenje je sačuvano, a već sledeće godine očekujemo rast od oko šest odsto, što znači potpuni oporavak od efekata pandemije", rekla je Tabaković

  • 1
Jorgovanka Tabaković, DFC sastanak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je izvoz Srbije dostigao pretkrizni nivo, pri čemu je u avgustu rast zabeležila proizvodnja i ukupne i prerađivačke industrije, zbog čega već sledeće godine očekuje privredni rast Srbije od šest odsto.

Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u, prisustvovala je danas plenarnom sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta (International Monetary and Financial Committee - IMFC), kao i sastanku Konstituence Švajcarske, saopštila je NBS.

- U Srbiji je u avgustu proizvodnja i ukupne i prerađivačke industrije bila na nivou koji je 3,1 odsto odnosno 1,3 odsto iznad pretkriznog nivoa, a i izvoz je dostigao pretkrizni nivo. Poverenje je sačuvano, a već sledeće godine očekujemo rast od oko šest odsto, što znači potpuni oporavak od efekata pandemije, kojem će državne investicije bitno doprinositi - rekla je Tabaković.

Ipak, naš posao ne smatram završenim, jer se on nikad ne završava, rekla je guvernerka i dodala da će centralna banka nastaviti da prati sva kretanja i reaguje ako proceni da ima potrebe.

Sastanak je održan u okviru Godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koja se, zbog aktuelne zdravstvene situacije, održava u virtuelnom formatu.

Ocenjeno je da se globalni ekonomski izgledi poboljšavaju, ali i da postoje razlike među zemljama, odnosno da je oporavak delimičan i neujednačen. Zaključak je da svi moraju zajedno da rade na pružanju podrške najugroženijim zemljama i da je sada trenutak da se izgradi otpornija budućnost.

Takođe da politike moraju da sačuvaju poverenje, podrže radna mesta i podstiču rast.

biznis, trgovina, potrošnja, platforma Foto: Shutterstock

Sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta prisustvovali su najviši zvaničnici koji predstavljaju svoje zemlje u ovim međunarodnim finansijskim institucijama.

Tabaković je na sastanku Konstituence Švajcarske upoznala ostale zemlje članice Konstituence da je u Srbiji odmah u martu uspostavljen Krizni štab za ekonomiju.

Nastavili smo da delujemo koordinirano - u Srbiji je donet ogroman paket mera, čija je vrednost preko 12 odsto bruto domaćeg proizvoda, kazala je Tabaković. Brzina reakcije i obimnost paketa pokazali su se kao ključni za sprečavanje prelivanja negativnih efekata pandemije na tržište rada i proizvodne kapacitete.

Međunarodni monetarni fond je ocenio da je Srbija donela snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera, kojim je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja u trenucima kada je globalni pesimizam bio najizraženiji.

NBS pratila je sve tržišne učesnike, smanjivala referentnu kamatnu stopu, obezbeđivala likvidnost na potrebne rokove i u potrebnim valutama, propisivala moratorijum u otplati kreditnih obaveza i na druge načine olakšavala otplatu kredita i podržavala kreditnu aktivnost.

Srbija je zadržala odličan pristup svetskom finansijskom tržištu i u uslovima kada su neizvesnosti bile velike. I tokom ove situacije očuvala je punu cenovnu, makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

Sve su to razlozi zbog kojih su dugoročni investitori nastavili da ukazuju poverenje Srbiji i dalje visokim stranim direktnim investicijama, navedeno je u saopštenju NBS.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    16. oktobar 2020 | 11:54

    Pa ona radi, ziva zena, nestala od kad kroji sudbinu gradjana.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>