• 2
 ≫ 

Najveći svetski fond zaradio 400 mlrd dolara za tri meseca, a evo zbog kojih ključnih ulaganja

 ≫ 

Utemeljen 1996. godine, Norveški fond upravlja imovinom ukupne vrednosti 1,1 milijardi dolara

  • 2
novac, dolari

Foto: Unsplash

Norveški fond objavio je juče da je u trećem kvartalu 2020. zaradio 412 milijardi norveških kruna (44,31 milijardu dolara), pre svega zahvaljujući jačanju akcija tehnoloških kompanija iz SAD, usred korona krize.

Ovaj sektor je među retkim koji su profitirali tokom pandemije kovid-19, a kako kaže čelnik Fonda, Nikolaj Tangen, "na finansijska tržišta i dalje utiče neizvesnost zbog korone, mada je uprkos tome povraćaj od ulaganja na tržištu deonica bio dobar".

Norveški fond ima vlasnički udeo u oko 9.200 kompanija u planeti, odnosno 1,5 posto svih izlistanih deonica, a ulaže i u obveznice i u nekretnine. Ipak, Fond se ne opušta, jer se svet i dalje intenzivno bori s ovom krizom. Kako se najavi novi talas virusa, tako globalna ekonomija biva slabija.

- Pripremamo se za mogućnost da će pandemija potrajati, pa i sledeće godine - istakao je Tangen. Ali, uprkos previranjima, Fond je u periodu od jula do oktobra ostvario pozitivan prinos od 4,3 posto, ponajviše zbog 5,7-postotnog prinosa po deoničkom portfoliju, koji čini 70,7% ukupnog portfolija Fonda.

Utemeljen 1996. godine, najveći svetski fond upravlja imovinom ukupne vrednosti 1,1 milijardi dolara. To znači da je svakom građaninu Norveške, uključujući decu, obezbedio više od 200.000 dolara.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>