• 7

MMF na odlasku: Oporavak Srbije jači nego što smo predvideli

"Procenjujemo i da postoji mogućnost da rezultat na kraju godine bude i bolji od minus 1 posto"

  • 7
Srbija MMF Foto: Pixabay, Shutterstock, imf.org

Oporavak Srbije od pada u drugom kvartalu, izazvanog pandemijom korona virusa, jači je od prvobitnih procena zahvaljujući obimnoj reakciji srpskih vlasti, ocenila je misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na kraju zvaničnih razgovora s delegacijom Republike Srbije.

Zvanični razgovori Srbije i misije MMF-a u okviru petog i poslednjeg polugodišnjeg razmatranja aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike (IPC) završeni su danas sastankom, koji je održan u video-formatu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

U odnosu na oktobarski izveštaj „Svetski ekonomski izgledi" (WEO), koji je predstavljen tokom godišnje skupštine MMF i Svetske banke, misija MMF-a je u međuvremenu znatnije povećala projekciju rasta Srbije za ovu godinu, uvažavajući podatke i kretanja u periodu nakon zaključenja izveštaja WEO.

Za naredne godine procenjuju dinamičan rast Srbije, a već sledeće godine očekuju pun oporavak naše ekonomije od efekata pandemije. Ocenjuju i da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, čime će se dati podrška još bržem rastu privatnog sektora i dodatno ojačati srednjoročni izgledi našeg rasta, navodi se u saopštenju NBS.

Na završnom sastanku, delegaciju Srbije je predvodila guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u MMF-u, a misiju Fonda da je predvodio Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Guverener Tabaković je predočila sagovornica iz MMF-a da, imajući u vidu da se srpska ekonomija oporavlja brže nego što se očekivalo, kao i da je u pojedinim delovima privrede već dostignut pretkrizni nivo aktivnosti, NBS revidirala centralnu projekciju realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za 2020. godinu sa minus 1,5 na minus 1,0 posto.

- Istovremeno, procenjujemo i da postoji mogućnost da rezultat na kraju godine bude i bolji od minus 1 posto, pre svega, ako se uzme u obzir obiman i sveobuhvatan paket monetarnih i fiskalnih mera donet u najkraćem roku - istakla je guverner.

Misija ocenjuje da je u Srbiji, kao reakcija na krizu, primenjen ogroman i adekvatan paket monetarnih, finansijskih i fiskalnih mera, što je bilo ključno u očuvanju naše ekonomije.

MMF zaključuje i da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou i da će ostati pod kontrolom NBS i u narednom periodu.

I tokom pete revizije, misija je ocenila da je Narodna banka Srbije reagovala čitavim setom mera - od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, kao i nizom drugih mera, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost.

Guverner Jorgovanka Tabaković naglasila je da je uslovima svetske ekonomske krize očuvana finansijska stabilnost u Srbiji, bankarski sektor je visoko likvidan, dobro kapitalizovan i s najnižim nivoom problematičnih kredita od 3,5 procenata na kraju avgusta 2020. godine, što predstavlja najniži ikada dostignuti nivo od momenta uvođenja ovog pokazatelja.

- Za mene je ključno to što smo odmah, na samom početku krize, doneli čitav set mera kojima smo sačuvali ekonomiju i radna mesta. Sačuvali smo poverenje naših građana i privrede da ćemo nastaviti da obezbeđujemo makroekonomsku i finansijsku stabilnost u svim uslovima - naglasila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    16. oktobar 2020 | 17:25

    А шта на то каже опозиција!?

  • UE

    17. oktobar 2020 | 11:58

    Somalija ima jedan od najvećih rastova BDP-a na svetu a nešto ne vidim da um to znači i pomaže.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>