• 8

MMF: Jedina velika ekonomija koja će doživeti rast ove godine je Kina

Kako stoji u aktuelnom izveštaju ove institucije, Kina brzi oporavak najpre duguje velikoj potražnji medicinske opreme i elektronike

  • 8
kina

Foto: Unsplash

Većinski deo sveta suočio se sa dubokom recesijom zbog pandemije, a Kina će biti jedina velika ekonomija koja se vraća iz dubine istorijske krize na "površinu" u ovoj godini, ocenjuje MMF.

Uprkos ponovnom otvaranju ekonomija, predviđa se da će se globalni rast smanjiti za 4,4 odsto, piše u najnovijem izveštaju ove institucije. Iako izgledi signaliziraju reviziju nabolje, za 0,8 procenata u poređenju sa prethodnom prognozom, ovu godinu i dalje opisuje najgora kriza još od Velike depresije 1930-ih.

Za mali pomak su zaslužni manje loši ishodi u drugom tromesečju, kao i znaci snažnijeg oporavka u trećem kvartalu. Mada, SAD ponovo srljaju ka najnižim nivoima. Ocena je da se većina zemalja neće oporaviti pre sledeće godine, kada bi globalna proizvodnja trebalo da poraste 5,2 odsto.

Kineski izvoz je, međutim, dostigao rekordne nivoe dok se ekonomija i dalje oporavlja od negativnih posledica kovida-19 i Kina je jedini izuzetak u "sumornoj prognozi" MMF. Prema njihovoj oceni, ta zemlja može da izbegne recesiju i da čak proširi svoju ekonomiju, mada ne u istoj meri kao prethodnih godina.

MMF predviđa da će bruto domaći proizvod (BDP) Kine skočiti 1,9 odsto u 2020. godini, dok će ostale zemlje u razvoju i napredne ekonomije u proseku pasti 5,7 odsto.

Kina je bila prva zemlja koja se suočila sa izbijanjem epidemije, a takođe je i prva koja je zaustavila širenje virusa u zemlji, dok broj zaraza nastavlja da raste širom sveta. Kineski oporavak - brži od očekivanog - zasnovan je i na velikoj potražnji za medicinskom opremom i elektronikom, potrebnom za rad od kuće.

Ipak, ekonomisti MMF dalje navode da je tržište finansija sveukupno i dalje neizvesno, jer su zemlje u velikoj meri povezane, te lokalne blokade mogu uticati na svetske, i obratno.

Video: Vučić: Nadamo se novim investicijama iz Kine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igi

    17. oktobar 2020 | 15:51

    Naravno kad su upropastili ceo svet sa virusom iz laboratorije.

  • Alek zna

    17. oktobar 2020 | 15:57

    Gospodo neznalice iz MMF-a. Zaboravili ste Srbiju. Mi imamo najbolje brojke !!!

  • MajaN

    17. oktobar 2020 | 16:19

    Pa zar mi nismo broj jedan u Evropi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>