Pivarska industrija u Srbiji zapošljava hiljade ljudi: Ovo su najvažniji predlozi za njen oporavak
Stabilizacija visine akciza uslov za rast, inovacije i nove investicije

Foto: Shutterstock
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, razgovarao je sa predstavnicima Udruženja pivara Srbije o izazovima sa kojima je, u vreme pandemije Kovid 19, suočena industrija piva, kao i o predlozima i inicijativama za oporavak i stabilizaciju poslovanja ove privredne grane.
Među predlozima navedeni su i smanjenje PDV-a za HORECA sektor, subvencionisanje cene zakupa poslovnog prostora za HORECA i smanjenje naknade za vode.
Privredna komora Srbije nastoji da se, u dijalogu sa poslovnom zajednicom i nadležnim institucijama, dođe do kvalitetnih i primenljivih rešenja koja će pomoći privredi da reši probleme izazvane globalnom zdravstvenom krizom, rekao je Čadež, a navodi se u saopštenju.
Predstavnici Udruženja pivara Srbije, koje okuplja „Apatinsku pivaru“, „Kalzberg Srbiju“, „Hajneken“ i „Sladaru Suflet Srbija“, predstavljajući predloge, ukazali su, da je stabilizacija visine akciza uslov za rast, inovacije i nove investicije.
Kako su istakli, stabilizacijom, kao i promenom metoda obračuna akcize, bili bi omogućeni veća predvidljivost i lakše poslovanje, bez negativnog uticaja na zaposlene i krajnje potrošače, kao i stabilni prihodi budžetu.
Tokom diskusije ukazano je na mogućnost i potrebu da se razvije poseban vid podrške kojim bi se domaći poljoprivrednici i poslovni sistemi dodatno zainteresovali i pomogli da započnu intenzivniju proizvodnju hmelja za potrebe pivarske industrije Srbije. Privredna komora Srbije i Udruženje pivara Srbije pripremiće detaljnu analizu i predloge daljih koraka radi realizacije dogovorenih ciljeva.
Na sastanku u PKS bilo je reči o depozitnom sistemu upravaljanja otpadom, a kako je ocenjeno, potrebno je izraditi sveobuhvatnu analizu koja bi sagledala sve aspekte uvođenja ovog sistema kako za potrošače, tako i za državu i industriju.
Predstavljen je projekat Privredne komore Srbije „Stvarano u Srbiji“ usmeren na podršku domaćim proizvodima i proizvođačima i kolektivni žig „Čuvarkuća“ kao potvrda kvaliteta i domaćeg porekla proizvoda. Nosilac prava na žig u industriji piva je kompanija „Hajneken“ za „Zaječarsko pivo“.
U Udruženju pivara Srbije podsećaju da je prošle godine proizvedeno više od 5,5 miliona hektolitara piva. Osim distribucije u maloprodajnim objektima, čak skoro trećina plasmana namenjena je različitim ugostiteljskim objektima.
U najvećim kompanijama ove industrije radi oko 15.000 ljudi.
Zbog globalne zdravstvene krize, a posebno u vreme vanrednog stanja kada ugostiteljski objekti nisu radili, ovaj sektor je pretrpeo velike gubitke u plasmanu svojih proizvoda, navodi se u saopštenju.
Video: Biska, rok legenda Čačka: Žoc pivo je oduševilo Željka, on je kafanski čovek
(Telegaf Biznis)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Pista
Jedini nacin da se pivarska industrija oporavi je da se odreknemo kolektivnog imuniteta i postanemo kolektivne pivopije tako da umesto imuniteta krda postanemo krdo alkoholicara.
Beli kg
Jel mogu da ja radim za lav
Peđa
U Nemmačkoj, Austriji i još nekim zemljama pivo se oporezuje kao hrana a ne alkohol. U Francuskoj je to slučaj i sa vinom. Kod nas će uskoro porez da se naplaćuje i na vazduh iako je pun smoga.