• 23

Novi trik trgovaca: Da li se uređaji iz 2018. koji se prodaju 2020, smatraju novim proizvodom?

, Telegraf Biznis

Trgovci kriju godinu proizvodnje

  • 23
Elektronski uređaji, televizori, biznis, prodaja

Foto: Shutterstock

Pojedini nesavesni trgovci neumorni su u nalaženju načina da vam prodaju proizvod po ceni koju su oni odredili. Zbog toga se potrošači najviše žale na robu poput obuće, mobilnih telefona, bele tehnike, dok su na drugom mestu usluge.

Tako pokazuje broj prigovora koji stigne na adresu Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Kupcima se uvek ukazuje da obrate pažnju na rok trajanja, i stanje samog proizvoda, ali postoje situacije koje teško možete da kontrolišete.

Praksa je da se trgovci bez problema prodaju i proizvode koji su napravljeni pre dve godine, a u toku tekuće ih prodaju kao "nov proizvod". 

Proveravali smo, da li na to imaju pravo?

- Trgovac je dužan da na deklaraciji ili na vidljivom mestu naznači godinu proizvodnje i karakteristike proizvoda, kako bi potrošač imao potpunu sliku o samom proizvodu i na taj način doneo konačnu odluku da li želi da kupi taj proizvod - objašnjava za naš portal Marko Dragić pravni savetnik pri NOPS.

Prema njegovim rečima, kupac verovatno ne bi doneo odluku da je u tom trenutku imao sve informacije.

Drugo, kako ističe, za dve godine, primera radi, menjaju se i speifikacije samog proizvoda, pa je pitanje kojoj tačno generaciji pripada, odnosno, da li je to i dalje ono što ste želeli od uređaja.

bela tehnika

Foto: Pixabay

- Trgovci se služe krajnje nepoštenom trgovačkom praksom kada na razne načine pokušavaju da prikriju važne karakteristike proizvoda kao što je godina proizvodnje. To je veoma bitna informacija za potrošača, jer što je godina proizvodnje starija, proizvod gubi neke bitne preformanse iako ga potrošač u tom trenutku kupuje kao nov proizvod - kaže nam Dragić.

Ono što je najvažnije, takav proizvod ne može se smatrati novim proizvodom i, kaže naš sagovornik, mora da ima oznaku "outlete proizvod". Samim tim treba da se prodaje po povoljnijoj ceni. Za ove prekršaje, nadležan je inače samo tržšni inspektor.

Da li ste proveravali ove detalje? Kakva su vaša iskustva? Pišite nam u komentarima.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegaf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    Kakav novi trik kada se to oduvek radi u Srbiji? 2012. kupio sam nove zimske gume koje su proizvedene 2009. Adidas patike koje sam kao novu kolekciju kupio u Nemackoj, posle dve godine su se prodavale kao nova kolekcija u Srbiji. Cak je i taj vas „novi“ trik star nekoliko decenija.

  • Aleksandar

    Kod nas su nove stvari čak i iz 2003 "Nov,Top,Full" malo prešao...

  • Valter

    Pa to je upravo glavna stvar u automobilskoj industriji kad se u deklaraciji piše godina uvoza a automobil stvarno proizveden pre par godina i uvale ti ga kao nov 2020 i što je najgore ta godina se piše u saobraćajnoj.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke